Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2021.

Sastanak ministara odbrane Srbije i BiH



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifetom Podžićem koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.  Reč je o prvoj poseti ministra odbrane BiH našoj zemlji od 2013. godine, a tokom današnjih razgovora najavljena je i zajednička vežba koja će se održati u oktobru na Manjači.  

Po završetku sastanka dve delegacije, Stefanović je razgovore sa ministrom Podžićem ocenio kao kvalitetne i od značaja, kako za razvoj odnosa između dva ministarstva odbrane, tako i za unapređenje ukupne regionalne saradnje.

- Zajednički rad na unapređenju naše vojno-vojne, vojnoobrazovne i vojnozdravstvene saradnje je od velikog značaja. Saglasili smo se da saradnja u oblasti odbrane beleži pozitivan trend i karakterišu je brojne aktivnosti, ali postoji prostor za njeno dalje unapređenje. Jedan od načina je i predstojeća prva zajednička vežba naših vojski, koja će se u oktobru održati na Manjači, a koja će pokazati i obučenost naših vojnika, ali i biti prilika da oni razmene iskustva i uče jedni od drugih – rekao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović se osvrnuo i na izazove koje je doneo korona virus, a koji su pokazali koliko je važno vojno zdravsto, ali i naš ABHO centar. Kako je naveo, zajedničke obuke u tom pogledu, dolazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u naš Centar u Kruševcu i razmena iskustava, svakako mogu da pomognu da naši narodi budu bolje zaštićeni.

- Mislim da takva vrsta saradnje u regionu mora da postoji, jer samo na takav način možemo da garantujemo stabilnost. To jeste i politika Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Regionalna stabilnost garantuje i više investitora i jače ekonomije naših zemalja. Čak i kada se nekada ne slažemo oko nekih tema i kada nismo uvek u saglasju, mi moramo da razmišljamo o budućnosti. To je naš posao, da razmišljamo o tome kako da naše zemlje budu zaštićene, kako da naši građani budu zadovoljni i kako da zahvaljujući našem radu imaju kvalitetniji život – naglasio je ministar Stefanović.

Srbija želi čvrste i bliske odnose sa svim zemljama u okruženju i zato će nastojati da razvija regionalnu saradnju, ističe ministar Stefanović i dodaje da se Ministarstvo odbrane u svom domenu iskreno trudi da doprinese takvoj vrsti saradnje.

Ministar Stefanović je iskazao zadovoljstvo što će ministar Podžić prisustvovati sutrašnjoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, među kojima će biti i sedam kadeta iz Bosne i Hercegovine, školovanih u Vojnoj akademiji.

Zajednička vežba vojski dve zemlje na Manjači biće prilika za ponovni susret sa kolegom iz Bosne i Hercegovine, najavio je ministar Stefanović.

- Dogovorili smo i uzvratnu posetu tokom zajedničke vežbe i to će biti prilika da nastavimo razgovor o daljim trendovima naše saradnje. Očekujem da će ona već u ovoj godini imati trend rasta, kao i da će u narednim godinama naša vojno-vojna, vojnozdravstvena, vojnoobrazovna i svaka druga saradnja biti na zaista visokom nivou – naglasio je ministar Stefanović i zahvalio ministru Podžiću na poseti, koju je ocenio kao dobar podsticaj za nastavak  zajedničke saradnje.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifet Podžić podsetio je da saradnju između ministarstava odbrane dveju zemalja datira od 2005. godine i da obuhvata veoma važne programe.

- Koristim ovu priliku da se zahvalim Ministarstvu odbrane Srbije što pomažu Bosni i Hercegovini u školovanju naših oficira. Nama je zadovoljstvo i čast da ćemo sutra dobiti sedam novih oficira koji su školovani na Vojnoj akademiji u Beogradu. Želim da se zahvalim i za svu pomoć koju Ministarstvo odbrane Srbije pruža Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i kroz druge oblike saradnje i kroz vežbe. Nedavno smo imali učešće jednog voda naših vojnika na vežbi na jugu Srbije, a u oktobru je planirana vežba „Manjača 21", gde će Vojska Srbije doći kod nas, gde ćemo zajednički realizovati vežbu - rekao je ministar Podžić i ocenio da su sve to jako dobri oblici saradnje, koji su za region definitivno potrebni.

Mimoilaženja u pojedinim pitanjima iz bliske istorije treba ostaviti drugima, da se njima bave, ukazuje ministar Podžić i ističe da od toga postoje preča posla.

- Postoje neke stvari iz skorije istorije oko kojih nikada nećemo moći imati zajednički stav, a mislim da moramo imati zajednički stav i da ova mimoilaženja moramo ostaviti istoričarima i nekim drugim institucijama da o tome razgovaraju. Mi, definitivno, imamo mnogo prečih, globalnih pretnji, sa kojima se zajednički moramo boriti u ovom regionu. Mislim da su najbolji primer ove maske koje nosimo, a imamo i globalno zagrevanje, migracionu krizu i tako dalje. Sa kolegom Stefanovićem sam razgovarao o tome. Svi smo definitivno spremni da se okrenemo borbi protiv nekih mnogo ozbiljnijih izazova, koji ne poznaju ni granice ni boju kože ni imena ni prezimena, a ove stvari da polako zaboravljamo i ostavljamo prošlosti – poručio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.09.2021
mp4 (113,93 MB)
Doček
10.09.2021
mp4 (219,26 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića
10.09.2021
mp4 (309,84 MB)
Obraćanje ministra odbrane BiH dr Sifeta Podžića