Министарство одбране Републике Србије
 

Војна гробља Великог рата



Војна гробља Великог рата
 
Чини се да нема европске земље у којој се не налазе посмртни остаци српских војника страдалих у Првом светском рату у борби, заробљеништву или на лечењу. Умирали су у Грчкој, Албанији, Румунији, Бугарској, Македонији, Аустрији, Немачкој, Француској… Страдали су и у Турској, Тунису и Мароку.
Нажалост, умирали су и у Краљевини Србији. Костурница бранилаца Београда налази се на Калемегдану, у зиду испод Јакшићеве куле. Сматра се да је у одбрани града пало око 10.000 српских војника.

У костурници Цркве Светог Димитрија у Лазаревцу сахрањени су посмртни остаци око 20.000 српских ратника погинулих у Колубарској бици. На планини Гучево, у близини Лознице, подигнута је спомен-костурница у знак сећања на рововске борбе вођене на том терену.

У Босни и Херцеговини постоје костурнице у Рогатици, Вишеграду и војничко гробље на Сокоцу, где почивају српски војници страдали у Првом светском рату.

На простору Северне Македоније налазе се војна гробља у Битољу, Бачу, Скочивиру, на Кајмакчалану… Спомен-костурница на Кајмакчалану сведочи о многобројним српским жртвама палим за освајање „Капије слободе”, како су тада овај врх планине Ниџе звали српски војници.

Највећи број гробаља српских војника, подофицира и официра у иностранству налазио се на територији Републике Албаније. Српска војна гробља у тој земљи постојала су у Скадру, Тирани, Љешу, Корчи, Каваји, Арти, Драчу, Валони, Тропоји и Бурелу. Данас у Албанији постоји само један споменик на локалном гробљу у Тирани који говори о трагичној епопеји српске војске крајем 1915. и почетком 1916. године.

Већи број српских војних гробаља налази се на територији Грчке. Највеће и најзначајније је војно гробље Зејтинлик, где почива око 7.000 српских бораца страдалих на Солунском фронту.

На острву Видо постоји маузелој у коме почивају 1.323 српска ратника. Највеће необележено српско војно гробље налази се у Јонском мору – у традицији и сећању познато као „Плава гробница”.
     
Изузетно велики број српских војних гробаља налази се на просторима земаља у којима су српски војници били у ратном заробљеништву. На територији Аустрије постоје српска војна гробља у Фраункирхену, Маутхаузену, Ашаху, у Нојзидлу ам Зеу, Браунау и у многим другим местима. Српски војници умирали су и у Мађарској, о чему говори војно гробље у Сегедину.

У Бугарској су сачувана српска војна гробља у Софији и Добричу, где почивају српски војници страдали у ратном заробљеништву или током борби за Добруџу.

Ратни заробљеници сахрањени су и на војним гробљима у Немачкој.

У Словачкој највеће војно гробље ратних заробљеника налази се у Великом Међеру, док је у Чешкој више од 7.000 Срба страдало у Јиндриховици, где се налази и спомен-костурница.

Српски војници Великог рата умирали су и у Паризу, а на гробљу у Тијеу сахрањени су рањени и оболели Срби који су у Француску били послати на лечење.

На простору северне Африке постоји неколико локалитета на којима су сахрањени српски војници умрли током лечења након евакуације са Албанског приморја 1916. године. У Тунису су српски борци сахрањени на војним гробљима у Сусу, Тунису, Бизерти и Мензел Бургиби.
 
Др Александар Животић
Филозофски факултет у Београду
photoФОТОГАЛЕРИЈА