Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2020.

Самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15 - понос домаће одбрамбене индустрије



Самоходна топ-хаубица НОРА–Б52 М15 један је од најбоље продаваних сложених борбених система домаће одбрамбене индустрије и пројекат који је доказ способости нашег војноиндустријског комплекса и инвентивности наших војних инжињера. Ово је већ пета генерација НОРЕ у којој су имплементирана сва нова сазнања и технологије и која се дуги низ година показала врло успешно на три континента.
 
Основна намена самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 М15 је ватрена подршка сопственим јединицама остваривањем снажне, изненадне и брзе ватре по циљевима на великим даљинама. Са припадајућим борбеним комплетом муниције НОРА је намењена за уништавање и неутралисање живе силе, ватрених средстава, снага ваздушних десаната, командних места, центара везе, складишта, аеродрома, позадинских база и других циљева распоређених у дубини непријатељеве територије. Овим системом ефикасно се могу неутралисати артиљеријска оруђа, минобацачи, оклопна борбена возила, возила специјалне намене, срушити жичане и друге препреке пољског типа и направити пролази у минским пољима.

Порекло пројекта НОРА-Б52 сеже у 1980-те године, када је у Војнотехничком институту зачета идеја да се далекометна топ хаубица постави на шасију теренског возила конфигурације 8x8. Од тада па до данас генерације изванредних инжињера радиле су на овом пројекту и достигле да НОРА буде оваква каквом је видимо данас.
 
Самоходно оруђе НОРА-Б52 М15, у односу на топ-хаубицу 152 mm М84, поседује бројна унапређења. Сама концепција решења самоходног оруђа и габаритне димензије обезбеђују побољшану  мобилност и већи домет оруђа који износи 41 km, док код топ-хаубице 152 mm М84 домет износи 24 km. Систем за управљање ватром, систем везе између чланова послуге, могућност аутоматског пуњења оруђа и усмеравања помоћу ГПС позиционирања, испаљивање више пројектила из истог оруђа са различитим елевацијама и пуњењима тако да пројектили падну у исто време на циљ, уграђени бацачи димних кутија, само су неке компоненте које топ-хаубица 152 mm М84 не поседује, за разлику од модернизованог оруђа НОРА-Б52 М15. Такође, НОРА има побољшану оклопну заштиту целокупне послуге док топ-хаубица 152 mm М84 има само штитове за нишанџију и помоћника нишанџије.

Основно наоружање самоходног оруђа НОРА-Б52 М15 је топ 155 mm, уграђен у куполу (делимично оклопљен) на модификовану основу теренског аутомобила, а помоћно наоружање је митраљез 12,7 mm са турелом. Допунско наоружање представљају бацачи димних кутија – две групе по два бацача 82 mm уграђене на предњи део кабине возила, а од наоружање за обуку користи се спрегнути топ 20 mm М55.
 
Самоходно оруђе НОРА-Б52 може да се креће по свим врстама терена, у свим климатским условима и дању и ноћу, а њену посаду чини пет чланова: командир, нишанџија, возач и два послужиоца. Највећа брзина кретања по равном асфалтном путу износи око 80 km/h, по равном макадамском путу око 40 km/h, савлађује ров ширине око 1600 mm, уздужни нагиб 50% и попречни нагиб 20%. Аутономија кретања по равном путу је до 500 km, дубина воденог газа 1 m, висина вертикалне препреке 0,50 m, минимални радиус окрета око 16,6 m и са оштећеним пнеуматицима може прећи пут до 50 km.

Увођење у наоружање самоходне топ-хаубице 155 mm НОРА–52 М15 значајно је због постизања већег домета, веће проходности и брзине превођења оруђа из маршевског у борбени положај и обрнуто, што директно утиче на брзину поседања и напуштања ватреног положаја. Такође, оруђе је опремљено најсавременијим радио уређајима и системом за управљање ватром (СУВ) са могућношћу ГПС позиционирања, што омогућава усмеравање оруђа у основни правац и давање елемената за само неколико секунди.
 
Самоходну топ–хаубицу 155 mm НОРА–Б52 М15 производи ЈП „Југоимпорт СДПР“, а у наоружање Војске Србије овај сложени борбени систем уведен је почетком 2019. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2020
mp4 (65,34 MB)
Самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА-Б52 М15