Министарство одбране Републике Србије
 
10.08.2020.

Министар Вулин: Држава Србија није прекршила ниједно домаће или међународно правило



- Дозвола за извоз оружја у Јерменију, као и било која друга дозвола, добијају се на истоветан начин. Дакле не постоји дозвола за Јерменију по посебној процедури. Све дозволе морају да дају Министарство трговине и телекомуникација, Министарство одбране и Министарство спољних послова. Морају да се испуне сви законски услови, а да не би оружје отишло у било коју земљу на првом месту је потребно да та земља не буде под санкцијама Уједињених нација - рекао је данас у Крушевцу министар одбране Александар Вулин одговарајући на новинарско питање о томе ко је дао дозволу за извоз оружја у Јерменију и како се та дозвола добија.
 
- Значајно већа количина оружја и војне опреме, укључујући и технологију, извезена је у Азербејџан, него у Јерменију. Влада Републике Србије коју је предводио Мирко Цветковић је донела Закључак по коме је рекла да се и у Јерменију може извозити наоружање. 2006. године је то било стопирано, а онда је Влада Републике Србије из времена када су владу чиниле партије ДОС-а донелa одлуку да наоружање може да се извози и у Јерменију - рекао је министар одбране.
 
Он је истакао да су све време, чак и исте фирме, извозиле и у Азербејџан и у Јерменију и да ту говори и о приватним предузећима.
 
- Политика може да донесе одлуку да се нешто ради или да се не ради. Драго ми је да ћете ви као представници луксембуршког медија где је демократија веома развијена учинити све да политика никада више не одлучује о привредним стварима, о економији, да политика никада више не нареди да се нешто ради или не ради. Када извезете оружје у Азербејџан, онда вам Јерменија каже да је то апсолутно неприхватљиво. Када извезете оружје у Јерменију, они вам кажу да је то апсолутно неприхватљиво. И онда чији је лоби јачи, ко може гласније да нешто затражи, ко може више да уцени или више да увреди треба о томе да одлучи - нагласио је министар Вулин и рекао да је он с великом пажњом прочитао писмо наше одбрамбене индустрије која каже да „ако политика буде одлучивала где они смеју а где не смеју да извозе своје наоружање, а да то није у складу с општим правилима што значи да о томе одлуку доносе и Уједињене нације, да ће судбина њих и њихових породица бити веома неизвесна“.
 
- То је 17.000 запослених и није то баш тако лако. Они производе оружје и не можете никоме продати ни један једини метак, а да не постоји нека друга страна која сматра да то није баш добро. Ми морамо увек да водимо рачуна о интересима наше земље, у питању су пријатељске земље, ни једна ни друга земља не признају лажну државу Косово, ми свакако морамо да водимо рачуна о ономе што осећају и Азербејџан или Јерменија, али само водите рачуна о томе да је све урађено стриктно по закону и да све одлуке које су донете, донете су на основу одлуке Владе Републике Србије из 2012. године - истакао је министар одбране нагласивши да смо ми правна држава и да морамо да поштујемо правни систем.
 
- Све одлуке влада пре нас, за нас су валидне и важеће. Лично мислим да смо ту направили много грешака, зато што смо безусловно поштовали одлуке ДОС-а које су доношене пре нас. Можда смо могли да их ревидирамо, али нисмо. Урађено је тако како је урађено, то значи правна сигурност и то свакако треба поштовати и ја то апсолутно подржавам и поновио бих да се одлуке и дозволе доносе не на основу политике, него на основу јасних законских правила. Никако другачије. Једна држава може да донесе одлуку да нешто некоме прода или да не прода без обзира на све, али ако те политичке одлуке нема онда се трговина наоружањем спроводи по стриктно утврђеним правилима - нагласио је министар Вулин.
 
- У сваком случају, држава Србија није прекршила ниједно домаће или међународно правило. Баш ниједно. Да ли ће се то нешто мењати то је друга ствар, то је на политици, али поновио бих да су у питању пријатељске земље, земље које нису под санкцијама Уједињених нација, а наша одбрамбена индустрија мора да се бори на светском тржишту да некако дође до производа и да почне да ради. Када им нешто забранимо ми директно утичемо на њих, на њихову производњу. Можда би требало размислити о томе да одбрамбена индустрија Србије не треба да постоји, онда неће бити оваквих питања. Додуше, потреба за оружјем ће се задовољавати, али из Бугарске, или из неке друге земље. Мислим да одбрамбена индустрија Србије мора да постоји, треба да постоји и да је веома важна, а ако негде постоје спољнополитички интереси земље, одбрамбена индустрија Србије ће их безусловно поштовати - закључио је министар одбране.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.08.2020
mp4 (332,4 MB)
Изјава министра Вулина