Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2020.

Министар Вулин: Војска Србије даје свој максимум у борби против коронавируса



 
Министар одбране Александар Вулин честитао је Дан Војске Србије свим њеним припадницима и грађанима Републике Србије и поручио да никада не можемо да кажемо где престаје војска, а где почиње народ и да „зато и побеђује“.
 
Он је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије најавио данашње отварање нове болнице у Војномедицинском центру "Карабурма" и захвалио фирми “Термомонт” и њеним партнерима на овој вредној донацији.
 
Министар Вулин је истакао да све што је било у надлежности Војске Србије дато је на располагање у борби против Covid-19, али и за све остале потребе грађана.
 
- Припадници Војске Србије ангажовани су свуда и где год је то потребно – војска је ту. Обезбеђујемо граничне прелазе са Министарством унутрашњих послова, затим мигрантске и прихватне кампове са МУП-ом и Комесаријатом за избеглице, 150 објеката социјалне инфраструктуре, затим значајне медицинске објекте. Поставили смо привремене болнице, обезбеђујемо их, наши здравствени радници брину о пацијентима, дакле нема ниједног сегмента живота где Војска Србије није дала свој максимум - рекао је министар одбране.  

Према речима министра Вулина, на дневном нивоу се води рачуна о сваком припаднику Војске Србије.
 
- И ја и начелник Генералштаба Војске Србије, а пре свих врховни командант Војске Србије добија извештај о здравственом стању свих наших припадника. Они са лакшим симптомима обољења од Covid-19 углавном су на кућном лечењу. Имамо два припадника која су у доста тешком стању и боримо се за њих. Они су у Клиничком центру Војводине, а остали су углавном отпуштени на кућно лечење - поручио је министар Вулин.
 
Министар Вулин рекао је да је Војска Србије сачувала своју борбену готовост и све своје способности, без обзира на додатна ангажовања њених припадника за време ванредног стања у Републици Србији.
 
- Војска Србије је у стању да заштити себе, да заштити Србе без обзира где они да живе, да заштити своје небо, свој суверенитет и интегритет. Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић инсистира на томе да војска мора да буде увек у стању да испуни све своје уставне задатке. Трудимо се и успевамо у томе да сачувамо нашу борбену готовост, да сачувамо све своје способности без обзира на корону - рекао је министар Вулин.
 
На питање када ће Војска Србије имати вежбе са војскама других земаља, министар Вулин је рекао да имајући у виду тренутну ситуацију око коронавируса, у овом тренутку то нико не може да каже са сигурношћу.
 
- У овом тренутку требало је да имамо неколико разних војних вежби и са земљама истока и са земљама запада. Све се помера за септембар или октобар ове године. Да ли ће тога бити, када ће то бити, нико у овом тренутку не може да вам каже - истакао је министар одбране.
 
Министар Вулин се осврнуо и на продубљивање сарадње између војски Србије и Народне Републике Кине и истакао значај помоћи која је стигла од Министарства одбране Народне Републике Кине, долазак кинеских лекара експерата у Србију и писмо подршке које је упутио генерал Џанг Јоусја у име Централне војне комисије Народне Републике Кине.
 
- Нисмо сами. Ту је Народна Република Кина, Руска Федерација, Европска унија и Турска које су послале помоћ. За нас је веома важан тај осећај да нисмо сами и да се зна да борба Србије има подршку - поручио је министар Вулин гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије.