Министарство одбране Републике Србије
 

О Пројекту „Минијатуре“



Поводом обележавања 16. новембра – Дана Копнене Војске и годишњице почетка Колубарске битке, једне од највећих победа у српској војничкој историји и 75. годишњице постојања Војнофилмског центра „Застава филм“, представљамо серијал од 60 кратких документарно-едукативних филмова – минијатура на тему Првог светског рата.

Пројекат „Минијатуре“ редитељке Слађане Зарић настао је у продукцији „Застава филма“ у сарадњи са нашим еминентним историчарима др Милетом Бјелајцем, директором Института за новију историју Србије, др Александром Животићем, редовним професором на Филозофском факултету у Београду, др Божицом Младеновић, редовним професором на Департману за историју Филозофског факултета у Нишу (недавно преминула) и пуковником др Далибором Дендом, научним сарадником и историчарем у Институту за стратегијска истраживања Универзитета одбране. Директор фотографије био је Жарко Пекез.

Пројекат „Минијатуре“ има за циљ неговање културе сећања на личности и догађаје из савремене националне и војне историје. У њему се на научно утемељен и занимљив начин приповеда о драматичним политичким околностима које су претходиле, до тада највећем сукобу у историји цивилизације и страдању слободољубивог српског народа и његове војске од 1914. до 1918. године.

Документарни видео садржаји које представљамо јавности јесу доказ јунаштва и славе наше војске и сведочанство њене пресудне улоге у борби за опстанак и развој модерне српске државе.