Министарство одбране Републике Србије
 
11.03.2020.

Предавање амбасадора Руске Федерације полазницима ВСБО




Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко одржао је данас предавање полазницима девете класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране.

Предавање руског амбасадора било је посвећено сагледавању актуелних међународних односа у региону, Европи и свету из руског геостратешког угла, затим о билатералним односима Руске Федерације и Србије и о визији новог, мултиполарног света. Истичући да је интерес Руске Федерације стабилност и очување стабилности у светским оквирима, амбасадор Боцан-Харченко нагласио је да многи актуелни геополитички проблеми данашњице узрок имају у промени међународних односа и стварању мултиполарног света. Како је нагласио, поштовање међународног права је предуслов и најбољи пут за решавање актуелних проблема, како регионалних, тако и светских.

Kада је реч о билатералним односима, руски амбасадор је нагласио да Руска Федерација поштује војну неутралност Србије. Он је истакао да Србија има подршку Руске Федерације у напорима да се до решења кризе на Kосову и Метохији дође компромисом, уз поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Говорећи о ситуацији у региону, руски амбасадор осврнуо се и на актуелна збивања у Босни и Херцеговини и у Црној Гори. Данашњем предавању присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић и директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.03.2020
mp4 (164 MB)
Предавање амбасадора Харшченка