Министарство одбране Републике Србије
 
24.12.2019.

Министар Вулин: Ако се новцем за снажну војску може избећи проливање крви, то није скупо



Образлажући позицију војне неутралности пред посланицима Народне скупштине Републике Србије, министар одбране Александар Вулин је рекао да ће Србија на том путу "издржати".
 
- Док је Александар Вучић председник ове земље, ми ћемо бити војно неутрални и нема те силе и притиска који ће моћи ту ствар да промени. Хоћу да додам да је војна неутралност скупа. Скупа је политички, економски. Скупо је бити војно неутралан јер морате све да имате. Да нисмо војно неутрални, да смо део, рецимо, НАТО пакта, не би имали авијацију, нема потребе. Ако треба неко да обезбеђује ваш ваздушни простор, замоли се суседна земља, као што рецимо раде Северна Македонија, Црна Гора, или као што ради Словеније, па вам други чувају небо - рекао је министар Вулин и запитао се јесте ли слободна земља ако вам неко други чува небо и ако неко други преузима одговорност на вашем простору, и сам дао одговор - нисте.
 
Он је истакао да војна неутралност и треба да толико кошта, ако је то цена ваше слободе.
 
- Ако се цена наше слободе може израчунати, измерити новцем, онда је то најјефтиније у нашој историји. Ми смо, нажалост, цену наше слободе увек мерили изгубљеним главама и крвљу, а ако сада можемо новцем, то никад није било јефтиније и ја ћу се увек борити да сваки динар дамо, али да сачувамо своју слободу и да не буде крви и изгубљених глава - рекао је министар одбране и додао да је боље питање колико кошта блоковско сврставање.
 
 - Даћу вам пример нашег непосредног окружења, рецимо наши суседи Бугари, с којима имамо добре односе. Чланица  НАТО пакта.  Купују за преко милијарду евра нове авионе, погодићете које - "фантоме". Купују за још око 800 милиона евра или долара -  оклопна возила, претпоставићете, западне производње и за још око милијарду треба да купе две фрегате за њихову морнарицу на Црном мору - рекао је министар Вулин и запитао се да ли то њима треба.

Он је поставио и питање која агресија то њима прети и од кога, и за шта се они то припремају. 
 
- Нико те не пита, ћутиш, платиш. Они чак немају ни те паре, подигли су кредит, а ми за сваки авион, за сваки метак имамо из наших прихода. Колико нађемо, како издржимо, колико уштедимо - толико и купимо, казао је министар одбране. Не дижемо кредит, не задужујемо се док наши суседи то раде да би купили наоружање, а поставља се питање - чекајте, па ви сте у блоку, ко ће вас да нападне? Па неће ваљда Србија да нападне Бугарску?  Напашћемо Бугарску да заратимо с  НАТО пактом? Нема потребе да трошите новац.  Наши суседи Хрвати су -  што купили, што добили, 400 оклопних возила а сад су узели дивизион "панцер" хаубица, 14 хеликоптера "кајова", наоружаних "хелфајр" ракетама, што значајно мења однос снага у региону. Сада им стиже преко 60 бредлија и још неких двадесетак за резервне делове - рекао је министар одбране и појаснио да су то тешка оклопна возила која се не узимају за мировну мисију у Авганистану,  "тиме се ратује, не иде се у мировне мисије". 
 
Он је подсетио да Хрватска, како је планирала, прошле године није успела од Израела да купи авионе ф-16, у верзији "барак".
 
- Сада, по свој прилици хоће да купе нове. То ће да кошта, не може испод милијарду до  милијарду и 200 милиона. Па чекајте, јесте ли ви у НАТО пакту, највећој сили на свету? Зар нисте ту да будете сигурни и безбедни? Па зашто трошите паре? Видите да и блоковско сврставање много кошта - рекао је посланицима министар Вулин и то илустровао још једним примером. 
 
- Дође вам председник Сједињених Америчких Држава, водеће земље НАТО пакта и каже - 2% бруто друштвеног производа има да иде у војску и тачка. И као што видите, функционише то и велике силе пристају да дају 2 процента, док ми  одговарамо само својим грађанима.
 
Трошимо колико имамо, дамо колико можемо и колико имамо и није нам тешко да дамо за војску коју сви заједно толико волимо и поштујемо, али дамо колико ми имамо - рекао је министар одбране и потврдио да је неутралност скупа, али да ни блоковско сврставање није ни мало јефтиније.