Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2019.

Новинарске награде Медија центра „Одбрана“ за 2018. годину



На традиционалној свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“, 24. јануара, свечано ће бити уручена Новинарска награда „Иван Марковић“ и посебна признања поводом 140 година војне штампе и објављивања првог војног листа „Ратник“ 1879. године.
 
Новинарска награда „Иван Марковић” додељује се за најбоље медијско извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије. Циљ награде јесте подстицање новинара који прате активности Министарства одбране и Војске Србије на квалитетно извештавање у домаћим писаним и електронским медијима, афирмација и јавна верификација њиховог стваралаштва и сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска“, који је 2003. године изненада преминуо у 43. години живота.

О добитнику Новинарске награде „Иван Марковић“ одлучује жири од пет чланова, који је овог пута радио у саставу: пуковник др Михаило Зоговић, начелник Одељења за медије Управе за односе са јавношћу, др Раденко Мутавџић, руководилац Групе за интернет Управе за односе са јавношћу, потпуковник Владимир Почуч, главни и одговорни уредник магазина „Одбрана“, потпуковник Дамир Халимовић, начелник Групе за односе са јавношћу Кабинета начелника Генералштаба Војске Србије и мајор Милан Гујаница, начелник Групе за односе са јавношћу Команде Копнене војске.
 
Жири је одлучио да, од 19 пристиглих пријава, за најбољи новинарски прилог прогласи: Директан телевизијски пренос вежбе „Век победника 1918-2018“, емитован на Првом програму Радио-телевизије Србије, 10. новембра 2018. године, који потписује ауторски тим у саставу: Веселин Грозданић, вођа пројекта и главни редитељ, Саша Барбуловић, извршни уредник преноса, Петар Милошаковић, извршни продуцент пројекта и инж. Жика Миљковић, технички директор пројекта.
 
У образложењу жирија наводи се да је на националној телевизији уживо емитовано осам сати програма. Праћене су вежбе Војске Србије на десет локација широм Србије, на којима је учествовало 8.000 војника, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова. Вежба „Век победника“ изведена је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у част и славу српских јунака који су извојевали велике победе и слободу за своју Србију.
 
Радио-телевизија Србије извела је прави подвиг јер је успела да прикаже десет једновремених вежби Војске Србије, прилагођавајући рад својих врхунских професионалаца и ангажујући сву расположиву технику. Био је то јединствен медијски догађај, колико је јединствена и војна вежба „Век победника“ каква одавно није виђена на овим просторима. Приказана је Војска Србије онаква каква јесте, моћна, модерно наоружана сила, способна да заштити своју државу и своје грађане од ризика и претњи све немирнијег света.
 
Таква Војска Србије приказана је у новом светлу захваљујући телевизијском преносу Радио-телевизије Србије. Да би се у томе успело, формирано је десет различитих ТВ система, за сваку вежбу и локацију посебно. Из студија и централне режије у Београду координиран је и коментарисан цео пројекат. Посебан допринос дали су официри Војске Србије својим стручним коментарима и екипа Војнофилмског центра „Застава филм“, са сниматељима и монтажерима који су били део креативног тима Радио-телевизије Србије.   
 
За пренос су коришћена сва расположива репортажна кола, линкови, сателитске станице, предајници, сложени систем комуникације, графичке станице за анимиране апликације, опрема и капацитети дописништава по Србији. Радило је више од 20 новинара, девет редитеља, 12 продуцената, 40 сниматеља. Ангажовано је више од 200 радника Радио-телевизије Србије и 70 камера.  
 
И све то уз одличну сарадњу са Војском Србије на терену, са командантима јединица који су максимално изашли у сусрет захтевима овако сложеног пројекта. Била је част „борити“ се раме уз раме са припадницима Војске Србије, наведено је у пријави преноса за конкурс, а жирију је задовољство и част да резултат ове заједничке акције и активности Војске Србије и Радио-телевизије Србије прогласи победником конкурса за Новинарску награду „Иван Марковић“ за 2018. годину.
 
Поводом великог јубилеја - 140 година војне штампе, жири је одлучио да од приспелих новинарских прилога за штампане медије изабере и награди посебним признањем: ТЕМУ НЕДЕЉЕ листа ПОЛИТИКА: „Деветнаест година од Кумановског споразума“, објављену 10. јуна 2018. године, аутора Томе Тодоровића, Мирослава Лазанског и Милана Галовића.
 
Текстови у оквиру овог тематског блока, на три стране листа „Политика“, доносе познате али и нове податке који се односе на атмосферу и резултате Кумановског споразума, потписаног 9. јуна 1999. године, којим је окончана НАТО агресија на СР Југославију. Значај ових текстова је и у томе што дају аргументе да Војска на Косову и Метохији „није поражена“, „није капитулирала“, већ се по одлуци државног врха „измешта са Косова и Метохије са пуним наоружањем“.
 
Жири је имао у виду и актуелност теме, јер ни после 20 година од НАТО агресије није постигнуто решење „косовског проблема“. To је важно безбедносно питање Србије и утолико је бављење овом темом у фокусу интересовања. Зато је жири, из прошлогодишње продукције штампаних медија који су пријављени на конкурсу, издвојио текстове новинара „Политике“ и одлучио да им додели посебно признање поводом 140 војне штампе у Србији, којој Тома Тодоровић, Мирослав Лазански и Милан Галовић дају препознатљив аналитички печат.