Министарство одбране Републике Србије
 
11.01.2019.

Министар Вулин: У Војску Србије уведено 29 нових средстава наоружања и војне опреме у 2018. години



Министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, у пратњи в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, присуствовали су данас у Војнотехничком институту приказу наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу Војске Србије или су у завршној фази испитивања.

– У техничком смислу, 2018. година била је можда и најбоља година у новијој историји Србије. У наоружање Војске Србије уведено је 29 различитих система, а 2009. године, као најбоље године до тада, свега осам. Све је то плод рада ових људи. Прошле године, ми смо у ВТИ увели 50 младих инжењера, задржали смо 45 оних који су већ отишли у пензију, али не може да се допусти да њихово знање негде оде и да не буде коришћено баш у ВТИ – нагласио је министар одбране.

Министар Вулин је рекао да је планирано да се ове године прими још 75 младих инжењера и да ће се значајно унапредити кадровска база, а обезбеђене су и материјалне претпоставке тако да је у ВТИ омогућено и одговарајуће награђивање оних који су најбољи и подизање зарада у складу са резултатима њиховог рада.

– Влада Републике Србије и председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије посебно воде рачуна о научној бази и о ономе што нас заиста одваја. Све ово што сте овде видели су сложени системи, на којима је дуго рађено, који су финализовани и сваки од њих је од огромног значаја – нагласио је министар Вулин, додајући да су сва та средства и опрема која су данас приказана у ВТИ важна за Војску Србије.

– Војска Србије се интензивно опрема и наоружава и Војска Србије мора и јесте спремна да заштити наш мир и наш начин живота, да заштити сваки део наше територије и да заштити све Србе без обзира где они живели – рекао је министар Вулин.

Србија као војно неутрална земља, како је истакао министар Вулин,  која није чланица ни НАТО пакта ни било ког другог војног савеза и неће бити, мора да буде спремна да сама оствари сваку од функција и способности које могу да имају далеко веће и богатије војске.

– Пошто нисмо у чланству НАТО или било ког другог војног савеза и нећемо бити чланице, ми морамо да будемо у стању да одговоримо на сваки изазов – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, најсигурнији начин да то и урадите је када имате институте као што је ВТИ и када имате одбрамбену индустрију какву има Србија, када сте у стању да највећи део својих потреба задовољите из своје производње и захваљујући својој памети.

– Само оно што сами произведете, то је ваше и само је технологија коју сами освојите ваша технологија. Све остало, из политичких или било којих других разлога, може да вам се ускрати. Захваљујући раду управо ових људи, ми смо у стању да се опремамо најсавременијим системима, али по најнижим могућим ценама. Све ово што сте овде видели, да смо куповали или да купујемо на светском тржишту, ми једноставно не би имали новца за тако нешто. То ни много богатије земље не би могле себи да приуште, ако се снабдевају искључиво на тржишту. Али ако улажете у своје људе и своје инжењере и своју одбрамбену индустрију, онда можете да развијате и јачате војску, као што ми јачамо нашу војску и у стању смо да будемо на нивоу најразвијенијих земаља у свету – нагласио је министар Вулин.

Начелник Генералштаба генерал Мојсиловић истакао је да одаје признање припадницима ВТИ на постигнутим резултатима у 2018. години и пројектима и амбицијама за 2019. годину, додајући да све што је данас приказано улива оптимизам. Према његовим речима, подизање оперативних способности Војске Србије је неопходно како би она била у потпуности способна да одговори на све изазове, ризике и претње.

– Имао сам прилике да видим да све оно што смо увели у Војску Србије добија значај у делу који се односи на даљу модернизацију и подизање одређеног квалитета у функционално-безбедносном смислу. Оно што је пред крај 2018. године одлукама и закљуцима Главног војнотехничког савета уведено у наоружање и опремање добија динамику која се односи на континуитет у даљој изградњи оперативних способности по одређеним  категоријама или чиниоцима оперативне способности у дугорочним плановима  развоја – рекао је генерал Мојсиловић.

Према речима помоћника министра Ненада Милорадовића, данас је приказано како Министарство одбране, ВТИ и  Одбрамбена индустрија Србије напредују у остваривању својих мисија и задатака.

– Имамо јако обиман задатак, да опремимо Војску Србије да би достигла одговарајуће способности, односно да надокнади недостајуће способности за јако кратко време. Стручњаци Војске Србије, Генералштаба и Министарства одбране установили су 90 различитих система наоружања којима она треба да се опреми у средњорочном периоду. Од тога 76 треба да буду системи домаћег развоја, производ домаће памети и домаће одбрамбене индустрије – рекао је Милорадовић, додајући да је развој сваког система, поготово сложених, јако дуг и комплексан процес који и код богатијих земаља траје 14, 15, па и 20 година за најсложеније системе.

Потпоручник Тамара Шевић, која ради у Војнотехничком институту у Сектору за електронске системе већ две године, изразила је задовољство што је са још неколико колега добила прилику да после завршене Војне академије добије постављење у ту научну установу.

– Одмах на почетку имали смо прилику да радимо на врло захтевним пројектима и задовољство да учимо од колега који имају већ пуно искуства и који су нам пренели своја знања – рекла је потпоручник Шевић која ради на усавршеном радару „жирафа“ и на усавршеном противавионском систему „бофорс“ на изради новог пријемника података о циљу који је намењен да дигитално бежичним путем прими податке о циљу са радара „жирафа“ и да усмерава топ.

Током данашњег обиласка, на Војнотехничком институту могло се видети више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу или се налазе у завршној фази испитивања. Међу њима свакако су најзначајнији борбено оклопно возило "Лазар-3", артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани "Огањ – ЛРСВ", модернизовани ракетни систем ПВО КУБ-М, радар П-40, аутомобил теренски "ФАП" 2832, Даљински управљива беспосадна платформа "Мали Милош", Даљински управљана борбена станица, Самозаштитни ометач – РОСЗ 1, основа борбеног оклопног возила М16, те различите ракете, муниција и упаљачи. Осим тога, приказан је и развој и усавршавање комплета личне опреме, као и комплет заштитне балистичке опреме М-17.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.01.2019
mp4 (351,38 MB)
Изјава министра Александра Вулина
11.01.2019
mp4 (159,67 MB)
Изјава генерал-потпуковника Милана Мојсиловића
11.01.2019
mp4 (162,84 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
11.01.2019
mp4 (95,64 MB)
Изјава потпоручника Тамаре Шевић
11.01.2019
mp4 (389,7 MB)
Приказ