Министарство одбране Републике Србије
 

Најава активности Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига

 
ТЕМА
11.00 часова
 
„Центар за мировне операције– Ангажовање и искуства Војске Србије у мултинационалним операцијама“
Сегмент система одбране који је посвећен мултинационалним операцијама представиће Центар за мировне операције Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије.
 
ПРОМОЦИЈЕ КЊИГА
 
13.00 часова –„Пробој Солунског фронта и српско-грчки дипломатски и савезнички односи“, др Александра Пећинар.
 
16.00 часова „Србија и одбрамбена дипломатија“, Вељко Благојевић.
Књига др Вељка Благојевића представља политичко-правну студију која настоји да утврди шта је уистину одбрамбена дипломатија и које је њено место и улога у дипломатском и свеукупном спољнополитичком наступу. Аутор приказује искуства у нормативно-правној уређености одбрамбене дипломатије појединих европских држава, као и неке тенденције у погледу организације и функционисања, те анализира област одбрамбене дипломатије Републике Србије.
Занимљиво је да ће се читалац наћи у позицији  да се одреди према предлогу новог модела организације одбрамбене дипломатије Републике Србије и да створи сопствени став у вези са местом и улогом одбрамбене дипломатије у свеукупном спољнополитичком наступу Србије.

17.00 часова – „Велики рат - записано у камену, Споменици и гробља палих у Великом рату“, Бранко Богдановић.
За време Великог рата Србија је поднела велики број жртава, а њима у част подигнути су ратни меморијали у скоро свим већим местима. Представљање ових спомен-обележја у књизи прати историјски контекст догађаја и имена палих бораца у борби за ослобођење, не заборављајући и спомен-обележја савезника и непријатељских војника. Неговање колективног сећања нације на ове жртве било је изражено све до Другог светског рата, када су ови меморијали занемарени.
Књига „Записано у камену” сведочи о „култури помирења у смрти”, односу непријатеља према мртвим Србима и односу Срба према противницима, њиховим почивалиштима и сарадњи са страним представницима око уређења или пресељења војничких гробља.

ПРОЈЕКЦИЈЕ ФИЛМОВА ВФЦ „ЗАСТАВА ФИЛМ“
 
од 14.00 часова
Шест прича са Синаја
„У посети српским мировњацима у Централноафричкој републици“
„Одред мира“
 
ТРИБИНА
 
18.00 часова
Тема: „140 година војне дипломатије и њена улога у остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије“.
Учесници трибине: пуковник Саша Перовић, начелник одељења за изасланства одбране и бивши изасланик РС у Лондону, потпуковник Горан Милошевић, наставник војне дипломатије и бивши изасланик РС у Софији, пуковник др Вељко Благојевић, Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране, Срећко Ђукић, амбасадор Србије у Белорусији, дипломата и економиста. Модератор мр Снежана Ђокић, уредник у Медија центру „Одбрана“.