Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2018.

Српска одбрамбена индустрија на сајму UMEX 2018



Сајам UMEX 2018 (Unmanned Systems Exhibition & Conference), посвећен беспосадним системима и платформама, одржан је од 25. до 27. фебруара у Абу Дабију а међу овогодишњим излагачима нашли су се и Војнотехнички институт и српска одбрамбена индустрија са својим развојним пројектима, међу којима су се издвојили наоружана беспосадна земаљска платформа „Милош“ и беспилотни хеликоптер „Стршљен“.
 
Делегацију Министарства одбране на овој сајамској манифестацији предводио је вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић. Он је истакао да је наступ наше војне индустрије изазвао велику пажњу домаћина, на челу са шеиком Мухамедом бин Заједом, престолонаследником УАЕ.

- Српска одбрамбена индустрија и Оружане снаге УАЕ имају дугу традицију пословања и сарадње, а развили смо и добру сарадњу са произвођачима из УАЕ. Ово је први пут да излажемо на UMEX сајму и ради се о заиста интересантном сајму који пружа одличан увид у заиста изврсну технологију, рекао је Милорадовић.

Он је додао и да је наоружана беспосадна земаљска платформа „Милош“, намењена за подршку специјалних и извиђачких јединица, посебно у противтерористичким дејствима у урбаном окружењу, изазвала посебно инетресовање на сајму и то средство је, на захтев домаћина, остављено у УАЕ ради тестирања и потенцијалног опремања њихових оружаних снага.
 
Сајам UMEX 2018 окупља водеће светске произвођаче у датој области, а развојни пројекти ВТИ-ја представљени су на штанду ЈП „Југоимпорт-СДПР“, поред пројеката тог предузећа и његових коопераната.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.03.2018
mp4 (57,31 MB)
Штанд
01.03.2018
mp4 (13,87 MB)
Изјава др Ненада Милорадовића
02.03.2018
mp4 (83,56 MB)
Презентација потпоручника Стојнића