Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2018.

Srpska odbrambena industrija na sajmu UMEX 2018Sajam UMEX 2018 (Unmanned Systems Exhibition & Conference), posvećen besposadnim sistemima i platformama, održan je od 25. do 27. februara u Abu Dabiju a među ovogodišnjim izlagačima našli su se i Vojnotehnički institut i srpska odbrambena industrija sa svojim razvojnim projektima, među kojima su se izdvojili naoružana besposadna zemaljska platforma „Miloš“ i bespilotni helikopter „Stršljen“.
 
Delegaciju Ministarstva odbrane na ovoj sajamskoj manifestaciji predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović. On je istakao da je nastup naše vojne industrije izazvao veliku pažnju domaćina, na čelu sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, prestolonaslednikom UAE.

- Srpska odbrambena industrija i Oružane snage UAE imaju dugu tradiciju poslovanja i saradnje, a razvili smo i dobru saradnju sa proizvođačima iz UAE. Ovo je prvi put da izlažemo na UMEX sajmu i radi se o zaista interesantnom sajmu koji pruža odličan uvid u zaista izvrsnu tehnologiju, rekao je Miloradović.

On je dodao i da je naoružana besposadna zemaljska platforma „Miloš“, namenjena za podršku specijalnih i izviđačkih jedinica, posebno u protivterorističkim dejstvima u urbanom okruženju, izazvala posebno inetresovanje na sajmu i to sredstvo je, na zahtev domaćina, ostavljeno u UAE radi testiranja i potencijalnog opremanja njihovih oružanih snaga.
 
Sajam UMEX 2018 okuplja vodeće svetske proizvođače u datoj oblasti, a razvojni projekti VTI-ja predstavljeni su na štandu JP „Jugoimport-SDPR“, pored projekata tog preduzeća i njegovih kooperanata.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.03.2018
mp4 (57,31 MB)
Štand
01.03.2018
mp4 (13,87 MB)
Izjava dr Nenada Miloradovića
02.03.2018
mp4 (83,56 MB)
Prezentacija potporučnika Stojnića