Министарство одбране Републике Србије
 
31.01.2018.

Нови број „Одбране“



Срби треба да очувају своју војну неутралност, да теже интеграцијама, али не по цену одрицања од кључних државних и националних интереса, да очувају тапију на своју јужну покрајину и да теже опоравку свог културног и националног бића од свега што је изгубљено током југословенске епопеје. После калварија доживљених у 20. веку, српски народ је опет на почетку, иако није клонуо онолико колико би неко споља то желео или стварао утисак, сматра др Срђа Трифковић, историчар, политиколог и публициста. У интервјуу за „Одбрану” он говори о глобалном политичком контексту у коме опстаје Србија и српски народ и приликама које треба пружити генерацијама које долазе. Тема новог броја војног магазина бави се пројектом реконструкције комплекса Војне академије. Према речима надлежних, кадети ће почетком следеће године имати услове за живот и рад попут њихових колега у најразвијенијим земљама света.

Пажњи читалаца препоручујемо причу о Трећој бригади Копнене војске и њеним припадницима који, иако су лоцирани у четири града, функционишу као један. Они су обучени и мотивисани да извршавају задатке у све три мисије Војске – обезбеђују административну линију с Аутономном Покрајином Косово и Метохија, контролишу Копнену зону безбедности, помажу цивилном становништву у санирању последица природних непогода и учествују у мултинационалним операцијама Уједињених нација.


У ФОКУСУ – Дан Медија центра „Одбрана”:
ИСТИНА И ОДГОВОРНОСТ

ТЕМА – Реконструкција војног комплекса „Генерал Јован Мишковић”:
ЗУБ ВРЕМЕНА УРАДИО СВОЈЕ

ДОГАЂАЈИ – Пливање за часни крст:
ДУХОВНОСТ И БОРБЕНОСТ НА ДЕЛУ
ИНТЕРВЈУ – Др Срђа Трифковић, историчар, политиколог, публициста:
СНАЖНИЈИ СМО НЕГО ШТО ИЗГЛЕДА

ОДБРАНА – Трећа бригада Копнене Војске:
ОБУЧЕНИ И МОТИВИСАНИ

Интерактивна настава на војној академији:
БЕЗБЕДНОСНИ ЛАВИРИНТИ МОДЕРНОГ РАТОВАЊА

Институт за стратегијска истраживања у новом организационом окружењу:
ЈАЧАЊЕ ИСТРАЖИВАЧКОГ КРЕДИБИЛИТЕТА

Ронхопатија и слип анеја:
ПРОБЛЕМИ С ДИСАЊЕМ СУ РЕШИВИ

ДРУШТВО – Обновљиви извори енергије
СНАГА СУНЦА И ВЕТРА

СВЕТ – Међународна трговина наоружањем:
ВРХУНАЦ ОД ВРЕМЕНА ХЛАДНОГ РАТА 

ФЕЉТОН – Великани српске војне хирургије (2)
ЖЕСТОКИ КРИТИЧАР

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – АРСЕНАЛ 107
САВРЕМЕНО НАОРУЖАЊЕ КОД НАС И У СВЕТУ

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.