Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.01.2018.

Novi broj „Odbrane“



Srbi treba da očuvaju svoju vojnu neutralnost, da teže integracijama, ali ne po cenu odricanja od ključnih državnih i nacionalnih interesa, da očuvaju tapiju na svoju južnu pokrajinu i da teže oporavku svog kulturnog i nacionalnog bića od svega što je izgubljeno tokom jugoslovenske epopeje. Posle kalvarija doživljenih u 20. veku, srpski narod je opet na početku, iako nije klonuo onoliko koliko bi neko spolja to želeo ili stvarao utisak, smatra dr Srđa Trifković, istoričar, politikolog i publicista. U intervjuu za „Odbranu” on govori o globalnom političkom kontekstu u kome opstaje Srbija i srpski narod i prilikama koje treba pružiti generacijama koje dolaze. Tema novog broja vojnog magazina bavi se projektom rekonstrukcije kompleksa Vojne akademije. Prema rečima nadležnih, kadeti će početkom sledeće godine imati uslove za život i rad poput njihovih kolega u najrazvijenijim zemljama sveta.

Pažnji čitalaca preporučujemo priču o Trećoj brigadi Kopnene vojske i njenim pripadnicima koji, iako su locirani u četiri grada, funkcionišu kao jedan. Oni su obučeni i motivisani da izvršavaju zadatke u sve tri misije Vojske – obezbeđuju administrativnu liniju s Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija, kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti, pomažu civilnom stanovništvu u saniranju posledica prirodnih nepogoda i učestvuju u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija.


U FOKUSU – Dan Medija centra „Odbrana”:
ISTINA I ODGOVORNOST

TEMA – Rekonstrukcija vojnog kompleksa „General Jovan Mišković”:
ZUB VREMENA URADIO SVOJE

DOGAĐAJI – Plivanje za časni krst:
DUHOVNOST I BORBENOST NA DELU
INTERVJU – Dr Srđa Trifković, istoričar, politikolog, publicista:
SNAŽNIJI SMO NEGO ŠTO IZGLEDA

ODBRANA – Treća brigada Kopnene Vojske:
OBUČENI I MOTIVISANI

Interaktivna nastava na vojnoj akademiji:
BEZBEDNOSNI LAVIRINTI MODERNOG RATOVANjA

Institut za strategijska istraživanja u novom organizacionom okruženju:
JAČANjE ISTRAŽIVAČKOG KREDIBILITETA

Ronhopatija i slip aneja:
PROBLEMI S DISANjEM SU REŠIVI

DRUŠTVO – Obnovljivi izvori energije
SNAGA SUNCA I VETRA

SVET – Međunarodna trgovina naoružanjem:
VRHUNAC OD VREMENA HLADNOG RATA 

FELjTON – Velikani srpske vojne hirurgije (2)
ŽESTOKI KRITIČAR

SPECIJALNI PRILOG – ARSENAL 107
SAVREMENO NAORUŽANjE KOD NAS I U SVETU

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.