Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2018.

Сарадња у области одбране са Немачком




Разговори делегација Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Немачке, које су предводили в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић и начелник Службе за билатералне односе Сектора политика капетан бојног брода Јенс Бекман, одржани су од 23. до 25. јануара у Београду.

Током разговора, заједнички је оцењено да је сарадња у области одбране веома развијена и изражена је снажна подршка њеном даљем развоју. Такође, размењени су ставови о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и актуелним изазовима и претњама на глобалном плану.

В.д. помоћника министра Мојсиловић истакао је да овакви сусрети на најбољи начин потврђују значај развоја билатералне војне сарадње. Он је захвалио на помоћи војном школству Србије коју Немачка пружа у оквиру програма „Помоћ у обуци и школовању“ те понудио капацитете Универзитета одбране за усавршавање припадника Бундесвера. В.д. помоћника министра похвалио је и истакао значај резултата у области војноекономске сарадње те две земље.

Капетан бојног брода Бекман истакао је подршку Немачке евроинтеграцијама наше земље те говорио о искуству током активности Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, борбених група Европске уније и учешћу у пројектима Европске одбрамбене агенције. Он је оценио као најбољу потврду развијених односа и поверења на терену заједничко учешће припадника Војске Србије и припадника Бундесвера у мисији Европске уније у Малију.

Чланови делегација Србије и Немачке закључили су да су предложене активности за План билатералне сарадње у 2018. години добро дефинисане и у потпуности одражавају заједнички интерес, са значајним квантитативним и квалитативним напретком.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА