Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2018.

Saradnja u oblasti odbrane sa Nemačkom




Razgovori delegacija Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke, koje su predvodili v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović i načelnik Službe za bilateralne odnose Sektora politika kapetan bojnog broda Jens Bekman, održani su od 23. do 25. januara u Beogradu.

Tokom razgovora, zajednički je ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena i izražena je snažna podrška njenom daljem razvoju. Takođe, razmenjeni su stavovi o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim izazovima i pretnjama na globalnom planu.

V.d. pomoćnika ministra Mojsilović istakao je da ovakvi susreti na najbolji način potvrđuju značaj razvoja bilateralne vojne saradnje. On je zahvalio na pomoći vojnom školstvu Srbije koju Nemačka pruža u okviru programa „Pomoć u obuci i školovanju“ te ponudio kapacitete Univerziteta odbrane za usavršavanje pripadnika Bundesvera. V.d. pomoćnika ministra pohvalio je i istakao značaj rezultata u oblasti vojnoekonomske saradnje te dve zemlje.

Kapetan bojnog broda Bekman istakao je podršku Nemačke evrointegracijama naše zemlje te govorio o iskustvu tokom aktivnosti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, borbenih grupa Evropske unije i učešću u projektima Evropske odbrambene agencije. On je ocenio kao najbolju potvrdu razvijenih odnosa i poverenja na terenu zajedničko učešće pripadnika Vojske Srbije i pripadnika Bundesvera u misiji Evropske unije u Maliju.

Članovi delegacija Srbije i Nemačke zaključili su da su predložene aktivnosti za Plan bilateralne saradnje u 2018. godini dobro definisane i u potpunosti odražavaju zajednički interes, sa značajnim kvantitativnim i kvalitativnim napretkom.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA