Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2017.

Сарадња у области одбране са Републиком Аустријом



У циљу разговора о политичко-безбедносној ситуацији у региону, као и сарадњи у области одбране, в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић састао се у Бечу са генерал–мајором Јоханом Франком, начелником Дирекције за безбедносну политику Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије. Састанку је присуствовала и директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима пуковник др Катарина Штрбац.  
 
Током посете је наглашено да је одлична и интензивна сарадња у области одбране између Србије и Аустрије подстицај за развој укупне сарадње две земље, а доказ за то је и предстојећа посета министра одбране Србије Александра Вулина Бечу.  
 
Осврћући се на историјску димензију дугогодишње успешне сарадње наше две земље, Мојсиловић је подсетио на чињеницу да је Аустрија прва земља која је у Србији отворила дипломатско представништво давне 1836. године, те да културолошка сличност и географска блискост чине да Србија и Аустрија имају одличне билатералне односе. Нагласио је да су економска сарадања и повезивање кључ који видимо за трајну стабилност и укупан развој читавог региона.
 
Током разговора је посебно истакнута подршка Аустрије Србији у процесу европских интеграција и изражена обострана спремност за стварање још бољих услова за економску сарадњу. Обе стране су се сагласиле је неопходно да се настави интензивна сарадња у одговору на безбедносне изазове, ризике и претње у региону, а посебно у решавању безбедносних питања миграторне кризе.