Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2017.

Saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Austrijom



U cilju razgovora o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i saradnji u oblasti odbrane, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović sastao se u Beču sa general–majorom Johanom Frankom, načelnikom Direkcije za bezbednosnu politiku Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije. Sastanku je prisustvovala i direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima pukovnik dr Katarina Štrbac.  
 
Tokom posete je naglašeno da je odlična i intenzivna saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Austrije podsticaj za razvoj ukupne saradnje dve zemlje, a dokaz za to je i predstojeća poseta ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina Beču.  
 
Osvrćući se na istorijsku dimenziju dugogodišnje uspešne saradnje naše dve zemlje, Mojsilović je podsetio na činjenicu da je Austrija prva zemlja koja je u Srbiji otvorila diplomatsko predstavništvo davne 1836. godine, te da kulturološka sličnost i geografska bliskost čine da Srbija i Austrija imaju odlične bilateralne odnose. Naglasio je da su ekonomska saradanja i povezivanje ključ koji vidimo za trajnu stabilnost i ukupan razvoj čitavog regiona.
 
Tokom razgovora je posebno istaknuta podrška Austrije Srbiji u procesu evropskih integracija i izražena obostrana spremnost za stvaranje još boljih uslova za ekonomsku saradnju. Obe strane su se saglasile je neophodno da se nastavi intenzivna saradnja u odgovoru na bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu, a posebno u rešavanju bezbednosnih pitanja migratorne krize.