Министарство одбране Републике Србије
 
16.06.2017.

Честитка министра одбране поводом Дана службе ваздушног осматрања и јављања



Свим припадницима службе ваздушног осматрања и јављања честитам 18. јун – Дан службе.

Тог дана 1915. године, српска Врховна команда издала је Наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице, ради означавања правца лета непријатељских авиона. На основу тога, у тадашњој Трећој армији формирано је више станица на рејонима Дринске, Тимочке и Комбиноване дивизије. Настављајући традицију дужу од једног века, а захваљујући доброј обучености припадници ваше службе дају пун допринос функционисању система ваздушног осматрања и јављања и на тај начин подижу ниво оперативне способности састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Војске Србије у целини.

Постигли сте запажене резултате у домену повећања ефикасности командовања у систему противваздухопловне одбране, модификацијама, поправци и одржавању радарско-рачунарских система, обуци, школовању и усавршавању кадра и раду у дежурном систему противваздухопловне одбране.

Уверен да ћете и у наредном периоду успешно реализовати постављене задатке и својим радом појачати контролу нашег ваздушног простора, честитам вам празник.