Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.06.2017.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja



Svim pripadnicima službe vazdušnog osmatranja i javljanja čestitam 18. jun – Dan službe.

Tog dana 1915. godine, srpska Vrhovna komanda izdala je Naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice, radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona. Na osnovu toga, u tadašnjoj Trećoj armiji formirano je više stanica na rejonima Drinske, Timočke i Kombinovane divizije. Nastavljajući tradiciju dužu od jednog veka, a zahvaljujući dobroj obučenosti pripadnici vaše službe daju pun doprinos funkcionisanju sistema vazdušnog osmatranja i javljanja i na taj način podižu nivo operativne sposobnosti sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Vojske Srbije u celini.

Postigli ste zapažene rezultate u domenu povećanja efikasnosti komandovanja u sistemu protivvazduhoplovne odbrane, modifikacijama, popravci i održavanju radarsko-računarskih sistema, obuci, školovanju i usavršavanju kadra i radu u dežurnom sistemu protivvazduhoplovne odbrane.

Uveren da ćete i u narednom periodu uspešno realizovati postavljene zadatke i svojim radom pojačati kontrolu našeg vazdušnog prostora, čestitam vam praznik.