Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2017.

Потписан План билатералне војне сарадње са Пољском



Потписивањем Плана билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Републике Пољске у Управи за међународну војну сарадњу потврђене су основе сарадње и активности током 2017. године.

 
Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Пољске пуковник Збигњев Рошински оценили су да је сарадња у области одбране развијена, али и да постоји потенцијал за њено унапређење.
 
Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да Министарство одбране и Војска Србије снажно подржавају даљи развој сарадње у области одбране са Пољском. Нагласио је значај сусрета највишег нивоа за дефинисање стратешких смерница и даљих праваца сарадње. Поред тежишних области сарадње попут војног образовања и верске службе у оружаним снагама, постоји обострани интерес за успостављање снажније сарадње центара за мировне операције. Учешће припадника две војске на вежбама, билатералног или мултилатералног формата, допринело би подизању оперативних и функционалних способности и развоју војно-војне сарадње.
 
Пуковник Рошински изразио је задовољство нивоом остварене сарадње и уверење да је, с обзиром на потенцијале, могуће даље развијање и проширење. Он је нагласио важност организације експертских разговора о политици одбране који могу допринети бољем разумевању и проналажењу модалитета за интензивирање сарадње. Пренео је спремност пољске стране за размену искуства из концепта борбених група Европске уније и сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом, као и за обуку из области инжињерије и борбе против импровизованих експлозивних направа.