Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2017.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Poljskom



Potpisivanjem Plana bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Poljske u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju potvrđene su osnove saradnje i aktivnosti tokom 2017. godine.

 
Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Poljske pukovnik Zbignjev Rošinski ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, ali i da postoji potencijal za njeno unapređenje.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije snažno podržavaju dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Poljskom. Naglasio je značaj susreta najvišeg nivoa za definisanje strateških smernica i daljih pravaca saradnje. Pored težišnih oblasti saradnje poput vojnog obrazovanja i verske službe u oružanim snagama, postoji obostrani interes za uspostavljanje snažnije saradnje centara za mirovne operacije. Učešće pripadnika dve vojske na vežbama, bilateralnog ili multilateralnog formata, doprinelo bi podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti i razvoju vojno-vojne saradnje.
 
Pukovnik Rošinski izrazio je zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje i uverenje da je, s obzirom na potencijale, moguće dalje razvijanje i proširenje. On je naglasio važnost organizacije ekspertskih razgovora o politici odbrane koji mogu doprineti boljem razumevanju i pronalaženju modaliteta za intenziviranje saradnje. Preneo je spremnost poljske strane za razmenu iskustva iz koncepta borbenih grupa Evropske unije i saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i za obuku iz oblasti inžinjerije i borbe protiv improvizovanih eksplozivnih naprava.