Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2017.

Друга Регионална конференција „ПЕЛТ“



Друга Регионална конференција „ПЕЛТ “, у организацији Британског савета, одржава се данас и сутра у београдском хотелу „Метропол Палас“.

Друга Регионална конференција „ПЕЛТ“

Отварајући скуп, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, захвалио је партнерима и донаторима на досадашњој сарадњи и подршци и подсетио да су знање и способност коришћења енглеског језика постали неопходни за активно учешће Србије у програму Партнерство за мир и операцијама подршке миру кроз мисије Уједињених нација и Европске уније. 

– Управо зато, вештина комуникације на енглеском језику нашег професионалног састава представља један од приоритета Министарства одбране и веома важан циљ Војске Србије – рекао је Јанковић и додао да се, активностима менаџмента министарства, последњих година константно подиже ниво улагања у школовање и усавршавање људских ресурса како би био достигнут партнерски циљ „G 008 – захтев за познавање језика“.

Он је подсетио да подршку Програму ПЕЛТ и „Станаг“ тиму за тестирање активно пружа и Агенција за међународну језичку координацију, НАТО тело за обуку у области језика. 

– Иако је планирано да Министарство одбране самостално настави да развија програм оспособљавања и тестирања у области енглеског језика, по стандарду „СТАНАГ“, мислимо да су резултати програма ПЕЛТ добар основ за наставак партнерске сарадње, као и за почетак нове регионалне сарадње Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, кроз заједнички пројекат уз подршку земаља донатора ПЕЛТ – истакао је помоћник министра Јанковић, отварајући конференцију. 

Друга Регионална конференција „ПЕЛТ“

Представник донатора, изасланик одбране Краљевине Норвешке, пуковник Торе Андерсон подсетио је да Пројекат траје од 2006. године, а да је циљ обезбеђење подршке професионалцима у области учења језика, како би се умрежавали и размењивали искуства, ус сагледавање будућих активности.

У раду дводневне Конференције, поред представника Министарства одбране и Војске Србије, учествују дипломатски и војни представници земаља донатора Програма ПЕЛТ, Краљевине Велике Британије, Данске, Норвешке и Холандије и Сједињених Америчких Држава као и представници министарства одбране Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније, као и Британског Савета.

Носилац Програма код нас је Дирекција ПЕЛТ, Управе за кадрове, Сектора за људске ресурсе Министарства одбране, која партнерски учествује у Пројекту са инфраструктуром и кадровима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА