Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2017.

Druga Regionalna konferencija „PELT“



Druga Regionalna konferencija „PELT “, u organizaciji Britanskog saveta, održava se danas i sutra u beogradskom hotelu „Metropol Palas“.

Druga Regionalna konferencija „PELT“

Otvarajući skup, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, zahvalio je partnerima i donatorima na dosadašnjoj saradnji i podršci i podsetio da su znanje i sposobnost korišćenja engleskog jezika postali neophodni za aktivno učešće Srbije u programu Partnerstvo za mir i operacijama podrške miru kroz misije Ujedinjenih nacija i Evropske unije. 

– Upravo zato, veština komunikacije na engleskom jeziku našeg profesionalnog sastava predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i veoma važan cilj Vojske Srbije – rekao je Janković i dodao da se, aktivnostima menadžmenta ministarstva, poslednjih godina konstantno podiže nivo ulaganja u školovanje i usavršavanje ljudskih resursa kako bi bio dostignut partnerski cilj „G 008 – zahtev za poznavanje jezika“.

On je podsetio da podršku Programu PELT i „Stanag“ timu za testiranje aktivno pruža i Agencija za međunarodnu jezičku koordinaciju, NATO telo za obuku u oblasti jezika. 

– Iako je planirano da Ministarstvo odbrane samostalno nastavi da razvija program osposobljavanja i testiranja u oblasti engleskog jezika, po standardu „STANAG“, mislimo da su rezultati programa PELT dobar osnov za nastavak partnerske saradnje, kao i za početak nove regionalne saradnje Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kroz zajednički projekat uz podršku zemalja donatora PELT – istakao je pomoćnik ministra Janković, otvarajući konferenciju. 

Druga Regionalna konferencija „PELT“

Predstavnik donatora, izaslanik odbrane Kraljevine Norveške, pukovnik Tore Anderson podsetio je da Projekat traje od 2006. godine, a da je cilj obezbeđenje podrške profesionalcima u oblasti učenja jezika, kako bi se umrežavali i razmenjivali iskustva, us sagledavanje budućih aktivnosti.

U radu dvodnevne Konferencije, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učestvuju diplomatski i vojni predstavnici zemalja donatora Programa PELT, Kraljevine Velike Britanije, Danske, Norveške i Holandije i Sjedinjenih Američkih Država kao i predstavnici ministarstva odbrane Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i Britanskog Saveta.

Nosilac Programa kod nas je Direkcija PELT, Uprave za kadrove, Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, koja partnerski učestvuje u Projektu sa infrastrukturom i kadrovima.
 
photoFOTOGALERIJA