Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2017.

Годишње награде Медија центра „Одбрана“



Медија центар „Одбрана“, поводом дана установе 24. јануара, традиционално је доделио Новинарску награду „Иван Марковић“ и изабрао најбољег спортисту и спортску екипу Војске Србије у 2016. години.

Годишње награде Медија центра „Одбрана“ 
Жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић“ за 2016. годину једногласно је одлучио да награду додели Оливери Ковачевић, уреднику Забавног програма Радио-телевизије Србије, за емисију „Да можда не“ са темом „Хероји битке за Кошаре на Косову и Метохији током 1998-1999. године“, емитовану 2. јуна 2016. године на Првом програму РТС-а.   
 
Оливера Ковачевић, аутор и уредник емисије, одабрала је тему која заслужује пуну пажњу јавности, о највећој копненој бици у току рата на Косову и Метохији. У емисији је приказан документарни филм „Хероји битке за Кошаре“, после кога је у разговору са актерима битке, Оливера Ковачевић пружила јавности одговоре на бројна питања о току и значају битке, а посебно шта данас представља та жртва хероја војника.
 
Жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић“ радио је у саставу: Раденко Мутавџић из Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, председник и чланови потпуковник Зоран Бобар, Управа за односе са јавношћу, Наташа Николић, МЦ „Одбрана“, Милева Зотовић, Управа за односе са јавношћу и Мира Шведић, МЦ „Одбрана“.
 
Најбоља спортисткиња Војске Србије 2016. године је разводник Наташа Ћулафић, док је титула најуспешније спортске екипе припала Женског атлетској репрезентацији Војске Србије.
 
Жири је овог пута имао више него тежак задатак да између 13 изузетно квалитетних спортиста изабере и прогласи најбољег. Ипак, резултати које је разводник Ћулафић постигла током 2016. године за нијансу су је издвојиле од осталих кандидата и жири је одлуку о њеном проглашењу донео једногласно.
 Годишње награде Медија центра „Одбрана“

Женска атлетска репрезентација у саставу: поручник Невена Јовановић из батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“, разводник Наташа Ћулафић, припадница Гарде, разводник Мариана Лукић Чегар и војна службеница Ксенија Бубњевић са Војне академије и војна службеница Ивана Петровић из 126. бгигаде ВОЈИН, проглашена је за најуспешнију спортску екипу Војске Србије у 2016. години. Војне атлетичарке су  на Регионалном војном такмичењу у планинском трчању „Kopaonik mountain challenge“ освојиле прво место у конкуренцији колегиница из Румуније, Пољске, Бугарске и Македоније док су на 48. Светском војном првенству у маратону у Торину освојиле бронзану медаљу.

Петочлани жири су чинили: предсеник потпуковник Александар Милорадовић, делагација Србије при Међународном савезу за војни спорт, потпуковник Драган Тодоров, Одсек за војни спорт Војне академије, потпуковник Ненад Милосављевић, Управа за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, Сања Савић из Управе за односе са јавношћу и капетан Александар Петровић, Медија центар „Одбрана“.
 
Награде ће добитницима бити уручене на свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“, 24. јануара у 12 часова у Дому Војске Србије у Београду.