Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.01.2017.

Godišnje nagrade Medija centra „Odbrana“



Medija centar „Odbrana“, povodom dana ustanove 24. januara, tradicionalno je dodelio Novinarsku nagradu „Ivan Marković“ i izabrao najboljeg sportistu i sportsku ekipu Vojske Srbije u 2016. godini.

Godišnje nagrade Medija centra „Odbrana“ 
Žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković“ za 2016. godinu jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli Oliveri Kovačević, uredniku Zabavnog programa Radio-televizije Srbije, za emisiju „Da možda ne“ sa temom „Heroji bitke za Košare na Kosovu i Metohiji tokom 1998-1999. godine“, emitovanu 2. juna 2016. godine na Prvom programu RTS-a.   
 
Olivera Kovačević, autor i urednik emisije, odabrala je temu koja zaslužuje punu pažnju javnosti, o najvećoj kopnenoj bici u toku rata na Kosovu i Metohiji. U emisiji je prikazan dokumentarni film „Heroji bitke za Košare“, posle koga je u razgovoru sa akterima bitke, Olivera Kovačević pružila javnosti odgovore na brojna pitanja o toku i značaju bitke, a posebno šta danas predstavlja ta žrtva heroja vojnika.
 
Žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković“ radio je u sastavu: Radenko Mutavdžić iz Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, predsednik i članovi potpukovnik Zoran Bobar, Uprava za odnose sa javnošću, Nataša Nikolić, MC „Odbrana“, Mileva Zotović, Uprava za odnose sa javnošću i Mira Švedić, MC „Odbrana“.
 
Najbolja sportistkinja Vojske Srbije 2016. godine je razvodnik Nataša Ćulafić, dok je titula najuspešnije sportske ekipe pripala Ženskog atletskoj reprezentaciji Vojske Srbije.
 
Žiri je ovog puta imao više nego težak zadatak da između 13 izuzetno kvalitetnih sportista izabere i proglasi najboljeg. Ipak, rezultati koje je razvodnik Ćulafić postigla tokom 2016. godine za nijansu su je izdvojile od ostalih kandidata i žiri je odluku o njenom proglašenju doneo jednoglasno.
 Godišnje nagrade Medija centra „Odbrana“
Ženska atletska reprezentacija u sastavu: poručnik Nevena Jovanović iz bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“, razvodnik Nataša Ćulafić, pripadnica Garde, razvodnik Mariana Lukić Čegar i vojna službenica Ksenija Bubnjević sa Vojne akademije i vojna službenica Ivana Petrović iz 126. bgigade VOJIN, proglašena je za najuspešniju sportsku ekipu Vojske Srbije u 2016. godini. Vojne atletičarke su  na Regionalnom vojnom takmičenju u planinskom trčanju „Kopaonik mountain challenge“ osvojile prvo mesto u konkurenciji koleginica iz Rumunije, Poljske, Bugarske i Makedonije dok su na 48. Svetskom vojnom prvenstvu u maratonu u Torinu osvojile bronzanu medalju.

Petočlani žiri su činili: predsenik potpukovnik Aleksandar Miloradović, delagacija Srbije pri Međunarodnom savezu za vojni sport, potpukovnik Dragan Todorov, Odsek za vojni sport Vojne akademije, potpukovnik Nenad Milosavljević, Uprava za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, Sanja Savić iz Uprave za odnose sa javnošću i kapetan Aleksandar Petrović, Medija centar „Odbrana“.
 
Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“, 24. januara u 12 časova u Domu Vojske Srbije u Beogradu.