Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2016.

Државни секретар Нерић на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље



Државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић учествовао је на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље (А5) који је данас одржан у Тракошћану код Вараждина. На састанку су углавном анализирани резултати хрватског председавања Америчко-јадранском повељом током 2016. године.

Нерић је у свом излагању истакао да су поједини облици сарадње под окриљем Америчко-јадранске повеље допринели изградњи глобалног мира и безбедности, наводећи као пример успех заједничког тима А5 за обуку Оружаних снага Авганистана и његов свеукупни допринос мисији ISAF. Стога је изнео уверење да ће и наредне активности Америчко-јадранске повеље доприносити миру и стабилности и нагласио да је Србија чврсто опредељена за унапређење сарадње у региону, те ће и наредне године наставити учешће на активностима Америчко-јадранске повеље у својству посматрача.

Државни секретар Нерић имао је краће билатералне сусрете са министром одбране Републике Хрватске Дамиром Крстичевићем, као и са замеником помоћника секретара одбране САД Мајклом Карпентером.

Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности и бржег укључивања држава у европске и евроатлантске интеграције. У наведеној регионалној иницијативи Република Србија има статус посматрача.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА