Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2016.

Državni sekretar Nerić na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje



Državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić učestvovao je na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) koji je danas održan u Trakošćanu kod Varaždina. Na sastanku su uglavnom analizirani rezultati hrvatskog predsedavanja Američko-jadranskom poveljom tokom 2016. godine.

Nerić je u svom izlaganju istakao da su pojedini oblici saradnje pod okriljem Američko-jadranske povelje doprineli izgradnji globalnog mira i bezbednosti, navodeći kao primer uspeh zajedničkog tima A5 za obuku Oružanih snaga Avganistana i njegov sveukupni doprinos misiji ISAF. Stoga je izneo uverenje da će i naredne aktivnosti Američko-jadranske povelje doprinositi miru i stabilnosti i naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje saradnje u regionu, te će i naredne godine nastaviti učešće na aktivnostima Američko-jadranske povelje u svojstvu posmatrača.

Državni sekretar Nerić imao je kraće bilateralne susrete sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, kao i sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD Majklom Karpenterom.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti i bržeg uključivanja država u evropske i evroatlantske integracije. U navedenoj regionalnoj inicijativi Republika Srbija ima status posmatrača.
 
photoFOTOGALERIJA