Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2016.

Представљена књига "Јован Драгашевић"



Представљена књига Јован ДрагашевићНово издање Медија центра „Одбрана“, биографија „Јован Драгашевић“ аутора Божидара Јововића и Радосава Шуљагића, које је представљено данас у Дому Војске Србије, изазвало је велику пажњу љубитеља књиге.
 
Бројне посетиоце у Великој сали Дома Војске поздравио је директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, а затим је о књизи говорила уредница Снежана Ђокић.
 
Изузетан официр, песник, научник, па и новинар Јован Драгашевић је имао блиставу војничку каријеру. Напредовао је од потпоручника до почасног генерала. Био је човек широких схватања, за корак испред свог времена и веровао да државно јединство српског народа његовог доба може остварити само јака српска војска предвођена национално освештеним, образованим и стручним официрима и подофицирима, подржана интелектуалцима сличних одлика.  
           
Представљена књига Јован ДрагашевићБорио се у српско-турским ратовима од 1876. до 1878. и у српско-бугарском рату 1885. године. Као војни експерт, био је у делегацији Србије на Берлинском конгресу. Био је професор Артиљеријске школе Војне академије, начелник Историјског одељења Главног ђенералштаба, редовни члан Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, а потом и члан Српске краљевске академије.
                                                                    
Вишеструко одликован за свој рад, генерал Драгашевић је био свестран и плодан стваралац. Писао је и уређивао најстарије војне часописе „Војин“ и „Ратник“; аутор је чувене крилатице „Само слога Србина спасава, тако Србу пише и на грбу“, први пут објављене у његовој песми „Јека од гусала“.
           
О ауторима биографије „Јован Драгашевић“ и јунаку његове књиге говорио је др Радован Томановић, генерал-потпуковник у пензији, а затим су о књизи говорили књижевник мр Велиша Јоксимовић и аутор др Радосав Шуљагић, капетан бојног брода у пензији. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА