Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2016.

Predstavljena knjiga "Jovan Dragašević"



Predstavljena knjiga Jovan DragaševićNovo izdanje Medija centra „Odbrana“, biografija „Jovan Dragašević“ autora Božidara Jovovića i Radosava Šuljagića, koje je predstavljeno danas u Domu Vojske Srbije, izazvalo je veliku pažnju ljubitelja knjige.
 
Brojne posetioce u Velikoj sali Doma Vojske pozdravio je direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, a zatim je o knjizi govorila urednica Snežana Đokić.
 
Izuzetan oficir, pesnik, naučnik, pa i novinar Jovan Dragašević je imao blistavu vojničku karijeru. Napredovao je od potporučnika do počasnog generala. Bio je čovek širokih shvatanja, za korak ispred svog vremena i verovao da državno jedinstvo srpskog naroda njegovog doba može ostvariti samo jaka srpska vojska predvođena nacionalno osveštenim, obrazovanim i stručnim oficirima i podoficirima, podržana intelektualcima sličnih odlika.  
           
Predstavljena knjiga Jovan DragaševićBorio se u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. i u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Kao vojni ekspert, bio je u delegaciji Srbije na Berlinskom kongresu. Bio je profesor Artiljerijske škole Vojne akademije, načelnik Istorijskog odeljenja Glavnog đeneralštaba, redovni član Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, a potom i član Srpske kraljevske akademije.
                                                                    
Višestruko odlikovan za svoj rad, general Dragašević je bio svestran i plodan stvaralac. Pisao je i uređivao najstarije vojne časopise „Vojin“ i „Ratnik“; autor je čuvene krilatice „Samo sloga Srbina spasava, tako Srbu piše i na grbu“, prvi put objavljene u njegovoj pesmi „Jeka od gusala“.
           
O autorima biografije „Jovan Dragašević“ i junaku njegove knjige govorio je dr Radovan Tomanović, general-potpukovnik u penziji, a zatim su o knjizi govorili književnik mr Veliša Joksimović i autor dr Radosav Šuljagić, kapetan bojnog broda u penziji. 
photoFOTOGALERIJA