Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2016.

Одржан Велики школски час у Шумарицама



Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да нико нема право да заборави жртве које је Крагујевац поднео у Другом светском рату али да то не значи да неко од Немаца рођених после тог сукоба треба да носи било какву кривицу.
 
Велики школски час"Порука је јасна  -  десило се, било је ужасно, трагично. Не можемо да заборавимо никада, немамо право на то. Али можемо да живимо нормално, као људи... Дакле, нико од младих Немаца, рођених после рата, нема никакву кривицу за то што се десило у Крагујевцу и нико од нас рођених после рата нема право да било коме тамо спочитава нешто из прошлости", рекао је Николић новинарима након манифестације "Велики школски час", у знак сећања на Крагујевчане стрељане 1941. године у Шумарицама.
 
Николић је додао да управо из Крагујевца одлази у Крушевац, где ће бити отворен погон једног немачког инвеститора и да је то доказ да треба да се живи нормално.
 
Он је рекао да из прошлости треба да узмемо оно што нас чини бољим и већим, али да тугу Крагујевчана нико не може да опише.
 
"Сваке године сам гледао поему и видим да увек постоји нови начин да се туга опише и да се не заборави", рекао је Николић и додао да је и као ученик долазио на то место, на којем је увек било пуно жена у црнини које су изгубиле чланове својих породица.
 
Николић је изразио жаљење због тога што апел да се Шумарице нигде и никада не понове није уродио плодом.
 
Комеморативна манифестација "Велики школски час" у Спомен-парку Шумарице одржава се у знак сећања на 21. октобар 1941, када је немачка окупациона војска убила више хиљада Крагујевчана, међу којима су били и ђаци и њихови професори.
 
Манифестација је почела интонирањем химне „Боже правде“ након чега су на споменик стрељаним ђацима и професорима, положени венци.
 
Венце су прво положили ђаци Прве крагујевачке гимназије и директорка, а затим председник Србије Томислав Николић, представници Министарства за рад, Града, амбасада, политичких организација и удружења.
 
Поводом 75. година од тог страдања, изведена је поема Александра Б. Лаковића "Гласови неба под земљом", у режији Ђорђа Милосављевића.
 
Комеморативној манифестацији присуствовали су амбасадори Немачке Аксел Дитман, Словачке Дагмар Репчекова, Палестине Мохамен Набхан, Украјине Олександар Александрович и представници амбасада Француске, САД, Израела, Белорусије и Русије.
 
Претходно је служена литургија у храму Светих крагујевачких новомученика у Шумарицама.
 
Немачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника и рањавање 26 у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, као и 15 дечака, уличних чистача обуће.
 
Бета
Фото: www.predsednik.rs