Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2016.

Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016



Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016У Војнотехничком институту данас је почео са радом 7. међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија – ОТЕХ 2016. Организатор те дводневне конференције је Војнотехнички институт заједно са Управом за одбрамбене технологије Министарства одбране. Свечаном отварању присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, страни војни представници, представници предузећа одбрамбене индустрије, факултета, аутори радова, запослени у ВТИ-у.

Отварајући Конференцију, министар одбране Зоран Ђорђевић је говорио о  важности ОТЕХ-а за развој научних сазнања у области одбране и о међународном значају те конференције.
 
–Влада Републике Србије ће увек препознати значај улагања у пројекте, истраживања и развој у области одбране. Наш стратешки циљ и задатак јесу  повећање инвестиција у производњу нових система који се користе, како у области одбране, тако и у цивилству. Такве инвестиције имају директан утицај на повећање економског развоја Републике Србије, побољшање извоза, нужно подизање знања и домаћих производних капацитета, унапређење индустријско-технолошке базе, ревитализацију грана индустрије као што су авио-индустрија, машинска, електро, хемијска и много друге.
 
Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016Министар одбране је рекао како се нада да ће овогодишњи ОТЕХ увећати постојеће значајно интересовање за билатералну сарадњу са нашом земљом и допринети улагању у производњу одбрамбених система, као и њихово пласирање на домаћем и иностраном тржишту.
 
Директор Војнотехничког института, пуковник др Зоран Рајић истакао је да данас постоји реална потреба за блиском сарадњом и разменом искустава између свих субјеката који учествују у области развоја средстава НВО, почев од развојних институција, преко произвођача до самих корисника. Један од начина успостављања и продубљивања сарадње управо је учешће на међународним скуповима и конференцијама, као што је ОТЕХ.
 
Пуковник Рајић је нагласио да ће на овогодишњем ОТЕХ–у бити више од 500 аутора и коаутора из 14 земаља света, који ће изложити 131 рад, од тога 23 из иностранства.
 
Већ неколико година заредом, ОТЕХ је посвећен највећим српским и светским научницима. Ове године математичарки Милеви Марић Ајнштајн. О њеном раду у уводном предавању говио је професор Велимир Абрамовић.
 
ОТЕХ је научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија, који се од 2005. одржава како би се сагледала достигнућа у тој области. Чисто међународни карактер добио је 2011. године. Одржава се сваке друге године. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.10.2016
mp4 (49,92 MB)
Министар Ђорђевић
06.10.2016
mp4 (45,94 MB)
Пуковник Рајић
06.10.2016
mp4 (61,35 MB)
Професор Абрамовић