Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2016.

Otvoren naučno-stručni skup OTEH 2016



Otvoren naučno-stručni skup OTEH 2016U Vojnotehničkom institutu danas je počeo sa radom 7. međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija – OTEH 2016. Organizator te dvodnevne konferencije je Vojnotehnički institut zajedno sa Upravom za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, strani vojni predstavnici, predstavnici preduzeća odbrambene industrije, fakulteta, autori radova, zaposleni u VTI-u.

Otvarajući Konferenciju, ministar odbrane Zoran Đorđević je govorio o  važnosti OTEH-a za razvoj naučnih saznanja u oblasti odbrane i o međunarodnom značaju te konferencije.
 
–Vlada Republike Srbije će uvek prepoznati značaj ulaganja u projekte, istraživanja i razvoj u oblasti odbrane. Naš strateški cilj i zadatak jesu  povećanje investicija u proizvodnju novih sistema koji se koriste, kako u oblasti odbrane, tako i u civilstvu. Takve investicije imaju direktan uticaj na povećanje ekonomskog razvoja Republike Srbije, poboljšanje izvoza, nužno podizanje znanja i domaćih proizvodnih kapaciteta, unapređenje industrijsko-tehnološke baze, revitalizaciju grana industrije kao što su avio-industrija, mašinska, elektro, hemijska i mnogo druge.
 
Otvoren naučno-stručni skup OTEH 2016Ministar odbrane je rekao kako se nada da će ovogodišnji OTEH uvećati postojeće značajno interesovanje za bilateralnu saradnju sa našom zemljom i doprineti ulaganju u proizvodnju odbrambenih sistema, kao i njihovo plasiranje na domaćem i inostranom tržištu.
 
Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik dr Zoran Rajić istakao je da danas postoji realna potreba za bliskom saradnjom i razmenom iskustava između svih subjekata koji učestvuju u oblasti razvoja sredstava NVO, počev od razvojnih institucija, preko proizvođača do samih korisnika. Jedan od načina uspostavljanja i produbljivanja saradnje upravo je učešće na međunarodnim skupovima i konferencijama, kao što je OTEH.
 
Pukovnik Rajić je naglasio da će na ovogodišnjem OTEH–u biti više od 500 autora i koautora iz 14 zemalja sveta, koji će izložiti 131 rad, od toga 23 iz inostranstva.
 
Već nekoliko godina zaredom, OTEH je posvećen najvećim srpskim i svetskim naučnicima. Ove godine matematičarki Milevi Marić Ajnštajn. O njenom radu u uvodnom predavanju govio je profesor Velimir Abramović.
 
OTEH je naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija, koji se od 2005. održava kako bi se sagledala dostignuća u toj oblasti. Čisto međunarodni karakter dobio je 2011. godine. Održava se svake druge godine. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.10.2016
mp4 (49,92 MB)
Ministar Đorđević
06.10.2016
mp4 (45,94 MB)
Pukovnik Rajić
06.10.2016
mp4 (61,35 MB)
Profesor Abramović