Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2016.

Наставак сарадње са Белорусијом



Наставак сарадње са БелорусијомНачелник Управе за Међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац разговарао је о могућностима развоја и интензивирања сарадње у области одбране са изаслаником одбране Републике Белорусије из Беча, акредитованим за Србију, пуковником Александром Венгуром.
 
Током разговора детаљно је анализиран степен реализације Плана БВС за 2016. годину. Изражено је заједничко задовољство суштинским напретком сарадње у области одбране која осликава одличне опште и политичке односе две пријатељске земље и дефинисана је динамика реализације активности билатералне војне сарадње у наредном периоду.
 
Белоруска страна је информисана о нашем ангажовању у мултинационалним операцијама, као и могућностима сарадње у овој области, затим о сарадњи у оквиру Програма ПзМ и активностима које Србија предузима у процесу приступања Европској унији. Саговорници су се осврнули и на ангажовање мешовитих тимова Војске Србије и полиције на заштити државних граница од илегалних прелазака и кријумчарења миграната.
 
Посебно је истакнут значај одржавања континуитета успостављене војно-војне сарадње и посета високог нивоа у наредном периоду.
 
Разговорима у Министарству одбране присуствовао је и амбасадор Белорусије Владимир Чушев.