Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2016.

Nastavak saradnje sa Belorusijom



Nastavak saradnje sa BelorusijomNačelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac razgovarao je o mogućnostima razvoja i intenziviranja saradnje u oblasti odbrane sa izaslanikom odbrane Republike Belorusije iz Beča, akreditovanim za Srbiju, pukovnikom Aleksandrom Vengurom.
 
Tokom razgovora detaljno je analiziran stepen realizacije Plana BVS za 2016. godinu. Izraženo je zajedničko zadovoljstvo suštinskim napretkom saradnje u oblasti odbrane koja oslikava odlične opšte i političke odnose dve prijateljske zemlje i definisana je dinamika realizacije aktivnosti bilateralne vojne saradnje u narednom periodu.
 
Beloruska strana je informisana o našem angažovanju u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti, zatim o saradnji u okviru Programa PzM i aktivnostima koje Srbija preduzima u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Sagovornici su se osvrnuli i na angažovanje mešovitih timova Vojske Srbije i policije na zaštiti državnih granica od ilegalnih prelazaka i krijumčarenja migranata.
 
Posebno je istaknut značaj održavanja kontinuiteta uspostavljene vojno-vojne saradnje i poseta visokog nivoa u narednom periodu.
 
Razgovorima u Ministarstvu odbrane prisustvovao je i ambasador Belorusije Vladimir Čušev.