Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Saopštenja Komande Zajedničkih snaga vojske i policije



13.04.2017.
Uspešna akcija protiv krijumčarenja migranta
 

U koordiniranoj akciji Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa policijskom upravom iz Zaječara, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su pokušali da prokrijumčare 21 osobu poreklom iz Avganistana i Šri Lanke.
 
U najvećoj akciji novoformiranih timova za sprečavanje krijumčarenja ilegalnih migranata do sada, na deonicama Zaječar – Negotin i Zaječar - Paraćin uhvaćeni su P.M. (1967), A.R. (1987), V.J. (1978), Lj.S. (1984) i T.F. (1986) iz Beograda. Krijumčari su vozilima marke Golf 2 i Audi A3 beogradskih registarskih oznaka obezbeđivali rutu kretanja kombi vozilu marke Iveko, koje je prevozilo migrante.
 
Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužiocu.
 
Prema rečima komandanta Zajedničkih snaga brigadnog generala Dejana Jankovića, krijumčarenje ilegalnih migranata je izazov sa kojim se Zajedničke snage uspešno bore.
 
- Ova akcija pokazala je da novi timovi za sprečavanje krijumčarenja ilegalnih migranata odlično rade svoj posao i da ćemo nastaviti sa odlučnom borbom protiv ovog vida kriminala, istakao je general Janković.
 
Od formiranja u julu 2016. godine, Zajedničke snage vojske i policije otkrile su više od 20.000 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu i sprečili su 121 pokušaj krijumčarenja migranata u kojima su uhvatili 139 krijumčara.


26.12.2016.
Uhvaćena četvorica krijumčara ilegalnih migranata


U dve koordinirane akcije Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa policijskim upravama iz Zaječara i Požarevca, uhapšene su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
 
Na putu Zaječar – Paraćin uhvaćeni su J.V. (1989) i M.M. (1990) iz Beograda i M.M. (1996) iz Avganistana koji su zatečeni dok su u kombiju marke &39;&39;pežo bokser&39;&39; prevozili 36 migranta, državljana Avganistana i Malija.
 
U okolini Požarevca, zaustavljen je kamion nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin Z.A. (1958) iz Negotina, koji je prevozio u zadnjem tovarnom delu 41 lice, državljane Avganistana i Pakistana.
 
Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnim tužiocima.
 
Od 22. jula do danas, Zajedničke snage vojske i policije otkrile su više od 18.000 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu. Od tog broja, njih oko 17.000 odustalo je od namere ilegalnog prelaska po uočavanju pripadnika vojske i policije, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre širom Srbije.
 
U 100 različitih akcija, do sada je uhvaćeno 114 krijumčara, dok se za 28 i dalje traga. Najveći broj krijumčara je iz Srbije, njih 85, dok su ostali iz Bugarske (12), Pakistana (5), Avganistana (5), Irak (5), Moldavija (1) i Holandije (1). Oni su pokušali ilegalno da prevezu na sever Republike Srbije više od 1.200 migranata.


19.12.2016
Novi komandant Zajedničkih snaga vojske i policije
 

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP angažovane su na obezbeđenju državne granice od 22. jula 2016. godine. Primenom različitih metoda obezbeđenja državne granice, Zajedničke snage su otkrile više od 17.500 migranata koji su pokušali ilegalno da pređu državnu granicu dok je u prihvatne centre širom Srbije smešteno 1150 migranta.
 
U više koordiniranih akcija, zajedno sa nadležnim policijskim upravama, Zajedničke snage uhvatile su 112 krijumčara koji su pokušali putničkim automobilima, kombi vozilima i peške, ilegalno da prevezu više od 1000 migranata na sever naše zemlje.
 
Podsećamo da je Ovlaštenjem predsednika Republike na dužnost komandanta Zajedničkih snaga postavljen general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske. General Glišović je rukovodio radom Komande zajedničkih snaga koja u svom sastavu ima predstavnike relevantnih državnih organa i komandovao Zajedničkim snagama vojske i policije u zahtevnoj situaciji, obezbeđujući 464 kilometra granice ka Bugarskoj i Makedoniji.
 
Novi komandant Zajedničkih snaga vojske i policije će, na osnovu Ovlašćenja predsednika Republike, od danas biti brigadni general Mile Jelić, komandant 3. brigade Kopnene vojske. Primopredaja dužnosti komandanta Zajedničkih snaga obavljena je danas u Nišu.
 
Zbog promene dela migratornih kretanja i novog puta ilegalnog prelaska državnih granica i krijumčarenja ljudi, Zajedničke snage obrazovale su novi Sektor „G“ u čijoj nadležnosti je sprečavanje ilegalnih prelazaka i krijumčarenja ljudi na delu državne granice prema Republici Crnoj Gori.


13.11.2016.
30 dana pritvora za četvoricu krijumčara


U koordiniranoj akciji Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije uhapšene su četiri osobe u naselju Kraljevica u Zaječaru koje su pokušale da prokrijumčare 25 ilegalnih migranata.

Migranti su zatečeni u automobilima "lada", kojim je upravljao M. Đ. (1956) i "ford fiesta", koji je vozio D. M. (1994), u kojem je na mestu suvozača bio N. J. (1993), svi državljani Republike Srbije iz okoline Šapca. Njima je pomagao A.H. (1998) iz Avganistana.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Zaječaru odredio je pritvor do 30 dana krijumčarima zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. 

Od 22. jula do danas, Zajedničke snage vojske i policije otkrile su više od 15.300 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu. Od tog broja, njih oko 14.000 odustalo je od namere ilegalnog prelaska po uočavanju pripadnika Vojske i policije, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre širom Srbije.

U više od 80 različitih akcija, do sada je uhvaćen 91 krijumčar, dok se za 23 i dalje traga. Najveći broj krijumčara je iz Srbije, njih 70, dok su ostali iz Bugarske (11), Pakistana (5), Avganistana (4) i Holandije (1). Oni su pokušali ilegalno da prevezu na sever Republike Srbije više od 1.200 migranata. U ovim akcijama Zajedničke snage privremeno su oduzele ukupno 62 putnička vozila i 37 mini ven kombi vozila koje su koristili krijumčari.

25.10.2016.
Oštro u borbi protiv krijumčara
 

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP-a, u saradnji sa policijskim upravama iz Pirota, Vranja i Zaječara, uhvatile su, u poslednjih deset dana, 15 osoba koje su pokušale da ilegalno prokrijumčare 236 migranta, dok se za pet još uvek traga.
 
Među otkrivenim krijumčarima 11 je iz Srbije, dvojica su državljani Bugarske i po jedan iz Pakistana i Holandije. Najviše ilegalnih migranata koji su uhvaćeni zajedno sa krijumčarima je iz Avganistana, njih 94, Iraka 51, Pakistana 43 i Sirije 34, a ostali su iz Šri Lanke, Bangaldeša, Ruande i Ugande.
 
Četvorici krijumčara određen je pritvor do 30 dana, za četvoricu je određeno zadržavanje do 48 sati, četvorica su puštena da se brane sa slobode, dok je za trojicu nadležni tužilac utvrdio da nema elemenata krivične odgovornosti.
 
U poslednjih deset dana, privremeno je oduzeto 19 putničkih i tri kombi vozila, koje su krijumčari koristili za prevoz ilegalnih migranata.
 
Od početka angažovanja Zajedničkih snaga do danas, Vojska Srbija i MUP su otkrili 13.051 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu. Od tog broja, njih oko 12.000 odustalo je od namere ilegalnog prelaska po uočavanju pripadnika vojske i policije, dok su ostali prevezeni u prihvatne centre širom Srbije.
 
U 64 različite akcije, do sada su uhvaćena 73 krijumčara, dok se za 17 i dalje traga. Oni su pokušali ilegalno da prevezu na sever Republike Srbije više od 1.100 migranata.


13.10.2016.
Sprečeni pokušaji krijumčarenja 64 migranta
 

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP, u poslednja dva dana, u saradnji sa policijskim upravama iz Pirota, Vranja i Zaječara uhvatile su jednu osobu, dok se za tri još uvek traga. Oni su pokušali da ilegalno prokrijumčare 64 migranta.
 
U okolini sela Krupac uhvaćen je V.M. (1981) iz Pirota koji je u automobilu &39;&39;Audi A6&39;&39; pirotskih registarskih oznaka pokušao da preveze 14 migranata iz Iraka. Krijumčaru je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. U drugom automobilu marke &39;&39;Rover&39;&39; otkrivena je grupa od 10 migranata, dok je vozač pobegao.
 
U okolini Knjaževca otkrivena je grupa od 30 migranata u kombi vozilu marke &39;&39;Fiat Ducato&39;&39;, dok je u okolini Vladičinog Hana u automobilu marke &39;&39;Alfa Romeo&39;&39; otkrivena grupa od 13 migranata iz Avganistana, dok je vozač pobegao nakon pokušaja proboja punkta Zajedničkih snaga.
 
Od početka angažovanja Zajedničkih snaga do danas, Vojska Srbija i MUP su otkrili 11.341 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu.  Najveći broj od njih je odustao po uočavanju pripadnika vojske i policije, dok je 1.129 migranata koji su otkriveni u dubini teritorije ili zajedno sa krijumčarima, prevezeni u prihvatne centre.
 
U više akcija, do sada je uhvaćeno 57 krijumčara, dok se za 11 i dalje traga. Oni su pokušali ilegalno da prevezu na sever Republike Srbije više od 900 migranata. Među krijmučarima, najviše je državljana Republike Srbije, njih 42, dok je 15 stranaca (osam iz Bugarske, četiri iz Pakistana i tri iz Avganistana). Među migrnatima koji su zatečeni zajedno sa krijumčarima najviše je iz Avganistana, njih 538, 144 je iz Sirije, 120 iz Iraka, 102 iz Pakistana i ostali. 

21.09.2016.
Privedena dvojica krujumčara


Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP angažovane na obezbeđenju državne granice, u saradnji sa policijskim upravama u Boru i Zaječaru, u odvojenim akcijama, priveli su dvojicu krijumčara pod sumnjom da su pokušali ilegalno da prevoze migrante.

U okolini Negotina, Zajedničke snage zaustavile su S. M. (1991) iz Pećinaca koji je u kombi vozilu marke &39;&39;Citroen Jumper&39;&39; pokušao da ilegalno prokrijumčari 24 migranata, među kojima je bilo 15 maloletnika iz Avganistana i Pakistana.

U okolini Zaječara, Zajedničke snage vojske i policije, rutinskom kontrolom otkrili su bugarskog državljanina N. K. (1992) kod koga su u putničkom vozilu zatečeni iscepani delovi isprava ilegalnih migranata izdatih u Republici Bugarskoj kao i drugi dokazi koji su predati nadležnom tužiocu.

Krijumčaru S.M. iz Pećinaca određen je pritvor u trajanju do 30 dana dok je bugarskom državljaninu N.K. odrđeno zadržavanje do 48 časova.

Od početka angažovanja zajedničkih snaga, Vojska Srbija i MUP su otkrili više od 8000 migrana koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu. 


03.09.2016.
Uhvaćena grupa krijumčara kod Niša sa 63 migranta


Zajedničke snage vojske i policije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, otkrili su sinoć oko 22.00 časa, u okolini Niša, četvoricu srpskih državljana F.M. (1988) iz Gnjilana, A.S. (1997), E.A. (1976) i maloletnog S.R. (1999) iz Preševa, koji su pokušali da ilegalno prokrijumčare 63 osobe u četiri putnička automobila.

Među ilegalnim migrantima nalazi se 41 punoletna i 22 maloletne osobe poreklom iz Avganistana, Sirije i Pakistana.
Putnički automobili marke &39;&39;Volvo S-40&39;&39; iz Beograda, &39;&39;Opel Astra&39;&39; iz Pančeva, &39;&39;Folksvagen Uhvaćena grupa krijumčara kod Niša sa 63 migrantaPasat&39;&39; iz Novog Sada i &39;&39;Reno Megan&39;&39; iz Vranja imali su falsifikovane registarske oznake.

Trojici krijumčara je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova, dok je maloletni S.R. pušten nakon saslušanja.

Od 22. jula do danas, Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP otkrile su 5.641 migranata koji su pokušali da ilegalno pređu državnu granicu. Njih 4.888 odustalo je od ilegalnog prelaska po uočavanju pripadnika Vojske i policije, dok je 753 smešteno u prihvatne centre.


30.08.2016.
Otkrivena trojica krijumčara iz Beograda sa 64 migranta


U okolini Zaječara, pripadnici Zajedničkih snaga vojske i policije, noćas su otkrili trojicu srpskih državljana D.J. (30), G.O. (45) i S.S. (38) iz Beograda, koji su pokušali da ilegalno prokrijumčare 64 osobe iz Avganistana.

U kombiju marke &39;&39;Fijat Dukato&39;&39; registrovanom u Bačkoj Palanci D.J. je prevozio 34 ilegalna migranta među kojima su se nalazile četiri žene, od kojih jedna trudnica, jedna beba, jedno dete i 28 muškaraca. Dva putnička automobila beogradskih registarskih oznaka, zatečena su u blizini kombija neposredno pre prihvata grupe od 30 ilegalnih migranata među kojima je bilo troje dece i 27 odraslih muškaraca.

Krijumčarima je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova, a nadležni sudski organi doneće odluku o daljem postupanju.


27.08.2016.
Sprečeno krijumčarenje 13 osoba u okolini Niša


Zajedničke snage vojske i policije, u saradnji sa policijskom upravom, noćas su u okolini Niša otkrili muškarca J.V. (32) iz Niša koji je pokušao da ilegalno prokrijumčari 13 osoba.

U putničkom vozilu marke &39;&39;Citroen&39;&39; J.V. iz Niša prevozio je državljane Iraka među kojima je bilo devetoro dece i četiri odrasle osobe.

Krijumčaru je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova, a nadležni sudski organi doneće odluku o daljem postupanju, dok će migranti biti smešteni u prihvatni centar u Preševu.

24.08.2016.
U okolini Pirota pronađen migrant sa prostrelnom ranom


Pripadnici Zajedničkih snaga vojske i policije, sinoć oko 21 čas, u toku izvršavanja redovnih zadataka na putu između sela Slavinje i Izatovci u okolini Pirota, čuli su pucanj, a potom i naišli na šest migranta, od kojih je jedan imao prostrelnu ranu u predelu grudnog koša. Na mestu događaja zatekli su i četiri lovca.

O događaju su obavešteni policija i Hitna pomoć, čiji su lekari na licu mesta mogli samo da konstatuju smrt muškarca, državljanina Avganistana starosti 20 godina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu su nakon izvršenog uviđaja uhapsili jednog od lovaca M. M. (1977) iz Pirota i po nalogu Višeg javnog tužilaštva odredili mu zadržavanje do 48 sati.

Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

18.08.2016.
Koordiniranim akcijama do krijumčara


U koordiniranim akcijama Zajedničkih snaga vojske i policije sa policijskim upravama iz Niša i Leskovca i u saradnji sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije sinoć su otkrivene dve osobe koje su pokušale da ilegalno prokrijumčare 30 migranata.

Od 22. jula do danas, Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP otkrile su 3.112 migranata koji su pokušali da ilegalno pređu državnu granicu.

15.08.2016.
Određeno zadržavanje licu iz Beograda zbog pokušaja krijumčarenja


U akciji Zajedničkih snaga vojske i policije, u ranim jutarnjim časovima u okolini Niša uhvaćena je jedna osoba, M.S. iz Beograda, u pokušaju krijumčarenja 26 ilegalnih migranata (odraslih muškaraca).

Navedenom licu određeno je zadržavanje do 48 sati i u procesu je utvrđivanja stepena krivične odgovornosti pred nadležnim tužiocem i sudijom.

14.08.2016.
Privedeno pet lica zbog krijumčarenja 


U više akcija Zajedničkih snaga vojske i policije u poslednja dva dana otkriveno je i privedeno pravdi pet lica koja se terete za krijumčarenje ljudima.

U širem rejonu Zaječara otkrivena su tri lica osumnjičena za organizaciju i planiranje krijumčarenja ljudi: D.N. iz Beograda i M.S. iz Avganistana, kojima je određen pritvor do 30 dana, dok je P.R. iz Beograda određeno zadržavanje do 48 sati.

U Preševu su privedena dva lica A.K. i A.K. iz Pakistana koji su zatečeni u pokušaju krijumčarenja 26 ilegalnih migranata u mini-van kombiju, a u širem rejonu Bujanovca priveden je B.S. iz Preševa, zatečen u pokušaju krijumčarenja sedam ilegalnih migranata u putničkom vozilu. Navedenim licima je određeno zadržavanje do 48 sati i u procesu su utvrđivanja stepena krivične odgovornosti pred nadležnim tužiocem i sudijom.

Mešovita patrola je kod Preševa otkrila tri napuštena vozila sa 26 ilegalnih migranata, dok je na kontrolnom punktu u blizini Niša presretnuto putničko vozilo sa 15 migranata, a dva NN lica su pobegla i trenutno se radi na utvrđivanju njihovog identiteta.

Težište u radu Zajedničkih snaga angažovanih na obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji u narednom periodu biće sprečavanje krijumčarenja ilegalnih migranata.