Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.11.2013.

Састанак министра одбране са амбасадорком Египта



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са амбасадорком Арапске Републике Египат у Београду Менхом Махрус Бахум.

Истакнуто је да је потребно унапредити традиционално добре односе Србије и Египта и да постоји заједнички интерес за даљим јачањем сарадње. Закључено је да је неопходно успоставити континуитет посета високог нивоа у циљу дефинисања стратешких смерница и обезбеђења стабилне сарадње.

Разговарало се о детаљима нацрта Споразума о сарадњи у области одбране, чије би потписивање значајно унапредило билатералну војну сарадњу. Као најважније области истакнуте су војновојна, војнообразовна и војномедицинска сарадња, као и размена искустава о учешћу у мировним мисијама Уједињених нација. Министар Родић предложио је отварање канцеларије изасланства одбране Арапске Републике Египат у Београду на резиденцијалној основи, у циљу даљег јачања сарадње у области одбране.

Посебно је истакнут значај даљег развоја војноекономске сарадње, као и континуитет одржавања заседања Мешовитог војног комитета за сарадњу у области одбране. Предложено је да египатска експертска делегација посети Србију ради упознавања са капацитетима наменске индустрије.