Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
27.04.2012.

Посета фабрици „Први партизан“ у Ужицу



Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима обишли су данас производне погоне фабрике „Први партизан“ у Ужицу.

На почетку посете министар је разговарао са руководством фабрике и генералним директором Добросавом Андрићем као и градоначелником Ужица Јованом Марковићем. После састанка министар је обишао погон за производњу пиштољске и револверске муниције и поставио камен темељац за нови погон.

Том приликом министар одбране рекао је да захваљујући пажљивом планирању и извршењу планова, тимском раду и промоцији одбрамбене индустрије ван граница наше земље, она доживљава процват који се најбоље огледа у томе да је ове године достигнута вредност извезене робе 286 милиона евра, што је до сада највећи развој у историји српске одбрамбене индустријe.

- Један од најважнијих сегмената наше индустрије свакако је “Први партизан“ Ужице, сама чињеница да је ова фабрика за четири године дуплирала своју производњу, да је прошле године извезла 41 милион долара, а да ове године има уговорене послове у вредности од 60 милиона долара говори о томе да та фабрика има изузетно важну перспективу, рекао је министар и додао да је данас постављен камен темељац и за отварање нових радних места и нових погона.

Он је такође нагласио да је важно наставити промоцију наше одбрамбене индустрије јер се велики проценат производних капацитета извози у земље западног тржишта, а то је битно са аспекта придруживања Србије Европској унији, и истакао битност преговора за учлањење у Европску одбрамбену агенцију у којој постоје фондови за истраживање и развој наоружања војне опреме.


Говорећи о сарадњи Ужица и Министарства одбране, министар је истакао да је та институција подржала све пројекте које је локална самоуправа града Ужица понудила, укључујући и коришћење касарне и Дома Војске као и даљи развој аеродрома Поникве.

Генерални директор фабрике „Први партизан“ изразио је очекивање да ће тимским радом већ следеће године иселити чауру и зрно на нову локацију, као и планове да ће 2013. године бити постављен камен темељац за нову фабрику за комплетирање муниције на тим просторима. Добросав Андрић такође је, уз захвалност на досадашњој помоћи, рекао да од Министарства одбране и даље очекују помоћ за укупну реализацију пројеката.

Градоначелник Ужица навео је успехе те фабрике претходних година као успехе локалне самоуправе, а данашње постављање камена темељца као остварење вишедеценијског сна свих запослених.