Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.06.2020.

Министар Вулин отворио два нова погона у крушевачком "Трајалу"




Министар одбране Александар Вулин данас је у крушевачкој "Трајал корпорацији" отворио нове погоне - за производњу ракетне горивне траке и асемблирање неелектричних детонатора.

Том приликом он је истакао да политичка стабилност за коју се изборио председник Александар Вучић даје своје резултате управо у економији, и "зато имамо нова улагања и отварају се нови погони и фабрике, као и нова радна места".
 
- Изборена политичка стабилност показује да само стабилна држава може економски да се развија. "Трајал" је веома важно предузеће за читаву Одбрамбену индустрију Србије и наравно веома важно за Министарство одбране, чија се стратешка оријентација није променила од времена Братислава Гашића. Радимо исто оно што је и он радио, и трудимо се да помогнемо Корпорацији "Трајал" да се развије, напредује и да запошљава, али и да се технолошки развија, како би могла да задовољава потребе Војске Србије - истакао је министар Вулин и додао да ће Министарство одбране увек на првом месту куповати оно што произведу домаће фабрике.
 
Он је потврдио и да ће Министарство помагати "колико год може" у знању и у трансферу технологије, како би наша предузећа и одбрамбена индустрија били у стању да самостално производе и снабдевају Војску Србије.

- Посао "Трајала" и сваке компаније која се бави системима који могу да послужи као наоружање јесте, наравно, да обезбеди економску одрживост, да запосле што више људи и створи услове за што веће зараде, али постоји још један разлог њиховог постојања, а то је да опремају и наоружавају Војску Србије - истакао је министар одбране и додао да када то раде, оне помажу одржавању безбедности читаве наше земље и снабдевају војску по ценама које би на светском тржишту биле далеко више.
 
- Зато, када видите колико се наша војска опрема, модернизује, она то ради са далеко мање новца него што би био случај да нема "Трајал" и Одбрамбену индустрију Србије - истакао је министар одбране, који је искористио прилику да честита директору Милошу Ненезићу на дугогодишњој  посвећености и великим успесима, "јер је од предузећа које је било прежаљено, постало колектив за углед и понос, које остварује профит, улаже и инвестира". Министар одбране захвалио је и свим запосленима у "Трајалу" на стрпљењу и вредном раду и што Војска Србије може да буде сигурна јер има "Трајал", "који ће јој помоћи и у најсложенијем технолошким процесима" .
 
Генерални директор корпорације "Трајал" Милош Ненезић истакао је да су два новоотворена погона веома битна за ту фабрику, јер тиме "Трајал" постаје једина фирма у Европи која има комплетну лепезу индустријских експлозива, неопходних за надземну и подземну експлоатацију.

- Што се тиче другог производног погона, горивих трака, то је дефинитивно знак да је компанија ушла дубоко у војна експлозивна средства, јер је реч о стратешком производу, са којим ће Србија бити јача, а Одбрамбена индустрија Србије добити чврст ослонац у једном домаћем произвођачу, што ће "Трајалу" омогућити да се даље развија и напредује - истакао је директор крушевачког гиганта, који је захвалио радницима на преданом раду, као и  председнику Александру Вучићу "који је дао велику подршку компанији и веровао у њу", Влади Републике Србије и министру Вулину "због великог доприноса компанији" и Војсци Републике Србије због вишедеценијске успешне сарадње.
 
Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић изразила је задовољство због отварања нових погона и нових радних места, чиме град Крушевац, како је истакла, потврђује да је добро пословно окружење.
 
-  У граду се пуно ради, а отварање нових погона је залог за будућност и порука да они који желе да пронађу себе, имају где то да ураде и да наставе да раде и живе у нашем граду.
 
На крају данашње посете, директор "Трајала" Милош Ненезић, у име свих запослених, уручио је министру Вулину Плакету, највише признање те коорпорације.
 
Састанку, који је министар одбране одржао са генералним директором "Трајала", присуствовао је и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна.