Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.05.2020.

Уручење донације медицинских средстава Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас у Војномедицинском центру "Карабурма" уручењу донације коју је Министарство одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске упутило Министарству одбране Републике Србије, у виду опреме за спречавање ширења вируса Ковид-19.

Захваливши амбасадорки Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду Шан Кристини Меклауд и изасланику одбране те земље пуковнику Нику Илићу, министара Вулин је поручио да ће донирана средства, међу којима је и тунел за дезинфекцију, бити од велике помоћи нашим лекарима и медицинском особљу.  
 
- Помоћ нам је заиста неопходна. Ово је тунел за дезинфекцију који помаже нашим лекарима и медицинским сестрама да остану здрави. Овај тунели је један од разлога зашто у Војномедицинској центру "Карабурма", без обзира што наши лекари раде са најтежим пацијентима, немамо ниједног зараженог здравственог радника. Овај тунел је и знак колико се води рачуна о Србији и ово је једна искрена и пријатељска помоћ због које сам веома захвалан - рекао је министар Вулин.
 
Министар одбране је истакао да му је посебно драго што је тунел за дезинфекцију инсталиран у болници ВМЦ "Карабурма", продукт домаће памети и домаће производње.
 
- Захвалан сам у име свих људи који се овде лече и у име свих здравствених радника који ће на овај начин сачувати своје здравље и у овим тешким временима моћи да наставе да се боре и да раде. Још једном желим да захвалим Амбасади и свима онима који нам толико несебично помажу у овом тренутку када је тешко и њиховим земљама - поручио је министар Вулин.

Осим тунелом за дезинфекцију, чија је вредност 944.000,00 динара, Војномедицинки центар "Карабурма" опремљенији је и за 14 фрижидера у којима ће се чувати лекови, чија вредности износи 217.680,54 динара.
 
Порука амбасадорке Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду Шан Кристине Меклауд је да донација медицинске опреме представља знак солидарности у борби против коронавируса.
 
- Данас славимо Дан победе у Европи и радимо заједно против заједничког изазова. Драго ми је да можемо заједно да радимо против коронавируса. Ово је мали знак солидарности. Овде смо да донирамо тунел за дезинфекцију Министарству одбране. Донирали смо, такође, фрижидере за лекове и визире. Мали знак солидарности. Морамо да радимо заједно - рекла је амбасадорка Меклауд.
 
Изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду пуковник Ник Илић за донацију каже да је "скромна, али значајна".

- Симболичан је данашњи дан када смо са Војском Србије раме уз раме. Тако смо били савезници и у Првом и Другом светском рату, а и сада смо, у овој борби. Нагласио бих да Војска Србије није тражила помоћ, већ смо ми њима пружили помоћ - истиче пуковник Илић и додаје да је због пандемије коронавируса уобичајена билатерална сарадња две земље стала, али да ће подршка коју његова земља данас указује бити корисна и по завршетку пандемије.
 
- Када криза прође, донација ће се сигурно користити или у овој болници или у некој другој. Ово је значајна, али скромна донација која представља симбол сарадње две пријатељске државе, која ће се наставити и у будућности – рекао је пуковник Илић.
 
Уручењу донација присуствовали су и в.д. помоћника за политику одбране Милан Ранковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић и начелник Војномедицинске академије пуковник др Мирослав Вукосављевић.