Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.05.2020.

Лекари из Кине посетили Војни музеј




Шесточлани тим медицинских стручњака из Кине, који помаже Србији у борби против коронавируса, посетио је данас Војни музеј на Калемегдану. Тиму кинеских стручњака представљени су славна историјска прошлост нашег народа, културно и историјско наслеђе српске војске и јуначки подвизи предака у борбама за слободу.

На почетку обиласка, лекаре је поздравио потпуковник Мирослав Секулоски из Управе за традицију, стандард и ветеране, а потом је музејски саветник Душанка Маричић дочарала члановима делегације 14 векова историје на овим просторима, кроз који се се преплитали утицаји различитих култура и традиција.
 
Инфектолог проф. др Лин Бинглианг рекао је да је изузетно срећан што је имао прилику да посети Војни музеј.
 
- Кроз своју дугу историју, српски народ стално се сусретао с разним потешкоћама и проблемима, али српски народ је као снажан и херојски народ увек успео да истраје, победи и опстане на овим просторима. Мој најдубљи утисак је да је српски народ непрекидно учествовао у некаквим ратовима и борбама и да се то никако није могло избећи. Надам се да више нигде на свету неће бити рата и да ће увек владати мир – поручио је проф. др Лин.
 
Своје утиске рекла је и пулмолог и интензивиста др Танг Кеђинг која је увидела како је „Србија кроз своју историју прошла многе изазове и учествовала у бројним ратовима“.
 
- Српски народ се никада не предаје. То је слободарски народ који се увек бори за слободу и који никада не признаје пораз – нема предаје. Надам се да ће српски народ и у овом рату против вируса успети да победи, јер знам да има велике способности – истакла је др Танг Кеђинг и додала да је током данашњег обиласка „спознала да су српска држава и српски народ изузетно снажни“.

Кинески стручњаци сазнали су више о раздобљима од насељавања Словена на Балкан и стварања првих јужнословенских средњевековних држава до последњих ратних дешавања током деведесетих година прошлог века, а велику пажњу привукла су им музеолошка, архитектонска и уметничка решења сталне поставке.
 
Они су показали интересовање и за најразноврсније примерке оружја, војне одеће и униформе, велики број застава и одликовања, као и фотографија и уметничких дела, чиме су стекли увид не само у националну историју и културу већ и у различите тековине цивилизације и њихове међусобне утицаје.