Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.08.2019.

Министар Вулин: После 15 година имамо прву генерацију школованих подофицира




- Након погрешне, злонамерне, штеточинске одлуке да се укину средње стручне школе у Војсци Србије, ми смо ево, 15 година касније, успели да одшколујемо прву генерацију школованих подофицира, људи који су максимално оспособљени да раде на авионској техници – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао ученике завршне године Средње стручне војне школе на стажирању у јединицама на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.


Према речима министра одбране, тешко је објаснити зашто је укинута Средња стручна војна школа и зашто Војсци Србије, одједном, више нису требали школовани подофицири, људи који су стручни и у стању да одржавају нашу технику.

- Одлуком министра Гашића из 2015. године, то је заустављено и враћено, и сада имамо прву генерацију школованих подофицира, прву након 15 година. Јако је тешко надокнадити оно што није урађено у претходном периоду и надокнадити 15 година нерада и неулагања у подофицире, у стручно оспособљавање људи, али систем ће дати све од себе да обезбедимо да војни позив буде атрактиван, исплатив и да можете да служите својој земљи зато што своју земљу волите – нагласио је министар Вулин.

Имамо све више технике, подсетио је министар одбране, модернизујемо се и опремамо.

- Одлуком врховног команданта председника Вучића, улажу се огромна средства у опремање нашег Ратног ваздухопловства, али без ових дечака, стручних подофицира, добро оспособљених и образованих ништа од тога не би било могуће. Зато се систем труди, зато ће систем дати све од себе да позив учинимо још атрактивнијим, а да они који су завршили средње стручне војне школе буду задовољни што су то урадили. У овом тренутку школујемо 195 дечака и девојчица у Средњој стручној војној школи и то су будући подофицири који ће обезбедити несметан технички развој и одржавање читавог система – нагласио је министар Вулин закључујући да се у Војску Србије улаже и да у њу вреди улагати.

Начелник Средње стручне војне школе пуковник др Стеван Мушицки изразио је задовољство јер је након деценије и по одшколован најмлађи кадар Војске Србије, који ће за неколико дана ступити у професионалну војну службу.

- То су најмлађи припадници Војске Србије који су су завршили четворогодишње школовање у нашој школи, смер РВиПВО и који су постигли одличне резултате, а просек класе је више од 4,60 – истакао је пуковник Мушицки, додајући да су, сада ускоро и водници Војске Србије, најуспешнији били у општевојним и стручноспецијалистичким предметима.

Како је нагласио командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија, у протеклом периоду у јединицама 204. ваздухопловне бригаде – 101. ловачко-авијацијској ескадрили и 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили, ученици 46. класе боравили су на стажирању и обуци по теми ваздухопловно наоружање.

- После више од 15 година, у јединице ћемо примити подофицире који су се четири године школовали у Средњој стручној војној школи, што је за нас напредак, јер ћемо добити квалитетне и мотивисане момке. Тиме ће наша јединица и РВиПВО у целини, добити и на стручности и на повећању оперативних способности – нагласио је потпуковник Шербеџија.

Први подофицирски чин ускоро ће добити и ученик Андрија Николић, који је на стајанци и хангарима батајничког војног аеродрома, са осталим ученицима завршне године 46. класе тог смера, у данима за нама усавршавао знања стечена у клупама Средње стручне војне школе.

- Овде усавршавамо знања са смера авио-оружар, који се базира на наоружавању разних типова ваздухоплова. Уписао сам ову школу јер сам то волео, и направила је од мене младог човека који је самосталан – истиче Андрија који је изразио задовољство наставницима и офицрима који су са њима радили током школовања и да су од њих много научили, а додаје да би у будућности волео да ради на аеродрому у Нишу, како би био ближе породици.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Војне акаденије генерал-мајор др Бојан Зрнић.