Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.08.2019.

Возачи Војске Србије трећи на Међународним војним играма



На Војном релију, једној од 32 дисциплине на овогодишњим Међународним војним играма, екипа Војске Србије поделила је треће место са екипом Белорусије. Победник је Руска Федерација, а НР Кина је друга.
 
Свечаном затварању такмичења у граду Кизилу присуствовао је и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Димитриј В. Булгаков, који је честитао свим учесницима на успешном савладавању тешке стазе и препрека на њој, а посебно победничким екипама међу којима је и Србија.  
 
Руководилац наше екипе пуковник др Жељко Ранковић истиче да су и Србија и Белорусија први пут ове године учествовале на Војном релију и успех је утолико већи.
 
- Наши возачи постигли су велики успех, посебно имајући у виду да смо били најмалобројнија екипа, да нисмо пре управљали овим возилима и опремом за навигацију. Верујем да ћемо након овог искуства бити спремни следеће године за још бољи резултат – каже пуковник Ранковић.
 
У саставу наше екипе су национални представник и судија, капитен екипе, возач и стрелац за борбено возило Тигар и осам возача такмичара изабраних на основу резултата на такмичењима Војске Србије 2018. и 2019. године.
 
Све екипе користиле су војна возила Камаз и Урал 4х4 и 6х6, једино се екипа НР Кине такмичила на својим возилима ВАТ SX 2190.
 
Војни рели одржан је у Републици Тива, Руска Федерација. Главна трка релија вожена је на веома тешкој стази дугој 234 километра.
 
На појединачне две трке наши возачи стицали су вештину у управљању возилима која нису у опреми Војске Србије, а први пут служили су се војном навигацијом и руском радио везом. Успех који су остварили показује да су и у тим околностима спремни да се такмиче са возачима из великих држава и великих војски и то на возилима којима нису пре управљали.
 
Пете Међународне војне игре одржавају се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Број учесника прелази 5.000, сврстаних у 223 екипе које долазе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.