Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.06.2019.

Министар Вулин на сајму у Паризу: Српско наоружање на најсавременијим системима



- Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана наше војске интензивно се развијају и ми улажемо много новца и напора у њихово обнављање и модернизацију. Овде смо имали прилику да видимо шта нуде највећи светски произвођачи, али и да покажемо да и наше наоружање може да буде коришћено чак и на најсавременијим системима, рекао је данас министар одбране Александар Вулин на 53. међународном салону аеронаутике и свемира „Париз Ер Шоу 2019“ у Француској.

Како је истакао, опремање и наоружавање Ербасовог хеликоптера Х-145М нашим наоружањем изазвало је велику пажњу код свих учесника и сви желе да знају како је то Србија успела своје наоружање да постави на Ербасове хеликоптере.

- Разговарали смо и у француском Министарству одбране о наставку наше војно-војне сарадње, али свакако и о припреми посете и свега што треба да наступи када се председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон буду видели у Београду, изјавио је министар Вулин и још једном поручио да је Војска Србије на „Париз Ер Шоу 2019“ имала шта да види, али “свакако и да понуди”.

Данашњој посети Сајму присуствовали су и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Делегација Министарства одбране обишла је данас штанд компаније „Ербас”, на којем је изложен вишенаменски хеликоптер Ербас Х-145М са ознакама Војске Србије, као и штандове компанија „„Rosoboronexport”, „RSK MiG” i „Russian Helicopter” из Руске Федерације, „Thales” i „Safran” из Републике Француске, „Hensoldt” из Савезне Републике Немачке i „Rafael” из Израела.

На Међународном салону аеронаутике и свемира на аеродрому Бурже, који се одржава од 17. до 23. јуна, учествује више од 2.300 излагача из 48 земаља на површини већој од 130.000 квадратних метара.