Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.04.2019.

Округли сто о безбедносној култури у средњим школама



На Факултету безбедности одржан је округли сто „Безбедносна култура у систему средњошколског образовања“ на коме су учествовали представници Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, професори Факултета безбедности и Географског института „Јован Цвијић“ САНУ.

Наглашавајући у поздравној речи да је увођење садржаја из области одбране и безбедности у средње школе, после паузе дуже од двадесет година, изузетно оправдано и неопходно, проф. др  Владимир Цветковић, декан Факултета безбедности, нагласио је да је то предуслов подизања безбедносне културе у нашем друштву.
 
- Дошло је време да у нашем друштву, у нашој држави, подигнемо ниво безбедносне културе. У том смислу иницијатива Министарства одбране наишла је на изванредан пријем, не само Министарства просвете, науке и технолошког развоја, која је, природно, носилац реализације пројекта, већ и целокупне научне и шире јавности – рекао је др Цветковић и додао на ћемо на тај начин дати  конкретан допринос очувању националних интереса Републике Србије, дефинисаних нацртом Стратегије националне безбедности, посебно оних који се односе на подизање патриотске свести, одбрану и заштиту отаџбине у миру, рату и ванредним околностима.
 
Представљајући све оно што је Министарство одбране до сада учинило на реализацији иницијативе и пројекта увођења садржаја одбране и безбедности у средње школе, пуковник Драган Котарлић, начелник Управе за обавезе одбране рекао је да се, после низа јавних трибина, ресорних и међуресорних радних састанака, јавности нуди решење по коме се десетак тема обрађује на часовима разредне наставе, док су за практични део образовања остављени тактичко технички прикази и отворена врата у јединицама Војске Србије „која су већ неколико година изузетно добро прихваћена у јавности, посебно међу млађом популацијом, на коју је започетим пројектом и стављен нагласак“.

- Обука грађана је део јединственог процеса оспособљавања субјеката одбране и чини саставни део припрема друштва за функционисање у ванредном и ратном стању. Али, наставни садржаји који ће се реализовати у школама не обухватају само оспособљавање за деловање у тим приликама и упознавање са данашњим безбедносним изазовима и претњама, већ треба да омогуће боље упознавање матураната и са војном професијом, мисијама и задацима Војске Србије, као и дужностима које сваки грађанин има кад је реч о одбрани земље – рекао је пуковник Котарлић, наглашавајући да су искуства стечена у више од 400 средњих школа у којима су предвиђени садржаји већ реализовани, изузетно позитивна и охрабрујућа.  
 
На округлом столу, који је као медијатор јавног дијалога о безбедносној култури у средњим школама организовао Факултет безбедности, расправљано је о увођењу обуке о одбрани и цивилној заштити у средње школе, савременим безбедносним изазовима, ризицима и претњама и значају едукације о природним и другим непогодама у систему средњошколског образовања. Истакнуто је да крајњи циљ треба да буде увођење одговарајућег предмета у завршне разреде средње школе, а док се тај циљ не оствари користити постојеће могућности како би садржаји и тематика из области безбедности и одбране допрли до оних којима су потребни и који чине будућност сваког друштва, а то су млади и образовани људи.