Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.09.2018.

Промоција мемоара маршала Франшеа д'Епереа



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је вечерас промоцији ратног дневника „Мемоари: Солунски фронт. Србија. Балкан – маршала Франше д'Епереа“ одржаној у резиденцији Амбасаде Републике Француске у Београду.

О књизи су говорили амбасадор Француске Фредерик Мондолони, директрор Балканолошког института и приређивач књиге проф. др Војислав Павловић и унука маршала д’Епереа Клод де Сен-Пјер.

Како је истакао амбасадор Мондолони, Мемоари су прилика да се подсетимо "на наше братство по оружју током Првог светског рата".

- Понекад бисмо заборавили колико смо били блиски. Ово је прилика и да подвучемо да и данас наши војници стоје раме уз раме у мировним операцијама у Африци и у Либану како би чували међународни мир и стабилност, истакао је Мондолони и додао да је током састанка председника Француске и Србије, Емилиа Макрона и Александра Вучића, председник Француске подсетио колико је српски народ показао изузетну храброст током Великог рата и да је то историјско савезништво учинило да наша два народа гаје велико узајамно поштовање.

Професор Павловић је нагласио да ће објављивање Мемоара "овај заворављени фронт поново привући пажњу читалаца као драгоцено сведочанство о припремама за офанзиву, односима савезника и њиховим победама на Солунском фронту".

Унука чувеног маршала рекла је да речи њеног деде најбоље описују однос према Србији - поштовање и велика храброст.

- Велика је привилегија за мене да боравим у овој великој земљи коју је мој деда толико ценио, поручила је Клод де Сен-Пјер.

Промоцији су присуствовали и председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, представници министарстава одбране, рада и спољних послова, као и представници амбасада у Београду.

Мемоари Франше д'Епереа настали су на основу његових дневничких белшки које је записивао током своје богате војничке каријере. Мемоари, ни у целини ни у деловима, до сада никада нису публиковани и први пут ће бити представљени српској читалачкој публици.