Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.08.2018.

Председник Вучић: Моћна и снажна крила над Србијом




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић у пратњи министра одбране Александра Вулина присуствоваo je данас пробном лету два авиона МиГ-29 набављених из Руске Федерације на аеродрому „Батајница“.
 

Након обиласка стајанке и пробног лета два ремонтована вазухоплова, председник Вучић је истакао да је данас важан дан за Србију и за све нас, и да су данас сви први пут могли да виде, снажна и моћна крила Србије, прва од два МиГ-29 примљена у оперативну употребу, која смо добили из Русије, а чији смо ремонт и надградњу платили.
 
-  Овде сам обишао и још шест авиона МиГ-29 на којима заједнички раде руски и српски стручњаци и ми ћемо, на великој паради коју припремамо за новембар, први пут изаћи са осам авиона МиГ-29 у ваздуху. Имаћемо их још у хангарима, али видећете осморицу српских пилота који ће летети у српским „миговима 29“ за само два месеца – нагласио је председник Вучић.
 
Он је, такође, истакао да је његов предлог, за који се нада да ће Војска Србије прихватити, да ови авиони, понесу имена наших јунака који су бранили Србију у време НАТО агресије и који су дали своје животе на олтар отаџбине да би сачували Србију.
 
- И сваки од ових величанствених момака пилота, као што су пуковник Пипоски, пуковник Крњајић и мајор Јокић, који знају у колико значајну и снажну машину улазе, треба да увек добро знају шта бране, шта штите и шта чувају - сваког грађанина Србије и наше небо и нашу земљу, а пре свега, наше људе. Могу да кажем да је ово трајало годинама. Захвалан сам министру Вулину, генералу Диковићу, и свима, јер кад сам постао министар одбране, имали смо једну „двадесетдеветку“ на ремонту, никада више од једне, а ми данас имамо три „двадесетдеветке“ у ресурсу. За само десетак дана имаћемо шест, а за два месеца имаћемо девет. Најмање осам летеће већ почетком новембра на великом митингу који организујемо. Мислим да тиме показујемо колико је Србија ојачала, колико је Србија напредовала. У року од 12 до 14 месеци, платили смо и добићемо седам хеликоптера од кога су четири Ми-35, који су међу најбољим хеликоптерима који постоје у свету, фасцинантне машине, које рад изванредан посао у одбрани земље. Још три Ми-17 узимамо, долазе два Ми-17 које смо прошле године заједнички показали, а долази и девет Х-145. То је потпуно промењена „крвна слика“ нашег РВиПВО – нагласио је председник Вучић додајући да са пријатељима из Руске Федерације имамо још један аранжман о коме ће се више сазнати у наредном периоду.
 

Председник Вучић је истакао и да још много тога треба да радимо и учинимо да би људима у Србији било боље и да би људи у Србији осетили то, али наша Војска данас и пре шет година, једноставно нису за поређење.
 
- Имамо прблем са људством и данас сам причао са генералима Диковићем и Жарковићем, јер имамо ове дивне људе, али нам недостају генерације младих. Сада ћемо имати много простора за тренажне летове и није нам проблем да платимо и гориво потребно за пробни лет – нагласио је председник Вучић, додајући да ће људе у Војсци подстицати већим примањима, решавањем стамбених питања, али и побољшањем школског система и на привлачењу младих људи у Војску.
 
Председник Вучић је позвао младе људе да се прикључе Војсци Србије, јер ће наша Војска из дана у дан бити јача, а истовремено, људи у Србији треба да знају да их моћна и снажна крила Србије данас много јаче, озбиљније и снажније чувају, него што је то био случај у претходном периоду.
 
- Поносан сам на вас, драги војници, на оно што смо заједно успели. Желим вам много сигурних и добрих летова и желим вам много успеха у чувању нашег неба, у чувању наше земље, надајући се да никада нећете имати непријатеља испред себе, али сам сигуран, да иако се то некада не дај боже догоди, да ћете на најбољи могући начин умети да испуните свој задатак и дуг према отаџбини – поручио је председник Вучић.
 
Пробни лет два авиона МиГ-29, коју су окупљени на аеродрому „Батајница“ данас имали прилику да виде, извели су пилоти пуковник Александар Пипоски и пуковник Бране Крњајић.
 

Према речима пуковника Пипоског, данас су изведени први летови ремонтованих авиона у нашем РВиПВО.

- Ти авиони задовољавају наше стандарде и критеријуме који су потребни да би они ушли у оперативну употребу и већ сутра ће они бити у редовном летењу, како за обуку пилота, тако и за дежурство у систему ПВО, односно на задатку контроле и заштите нашег ваздушног простора - нагласио је пуковник Пипоски, додајући да је главни утисак после првог лета да су авиони изузетно управљиви.
 
Говорећи о својим утисцима након лета, пуковник Крњајић је истакао да је летео на авиону двоседу, на коме је уграђена нова електронска опрема која, како је успео и лично да се увери, ради беспрекорно.

- Очекујемо да већ од сутра крећемо са летачком обуком млађих пилота који чекају свој ред – оценио је пуковник Крњајић.
 
Данашњем пробном лету ваздухоплова присуствовали су и начелник Генералштаба  Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант РВиПВО бригадни генерал Душко Жарковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и дипломатског кора.