Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.07.2018.

Председник Вучић: "Телеоптик-жироскопи" је била угашена фабрика, а данас живи са великом надом



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, обишао је данас привредно друштво “Телеоптик – жироскопи” у Земуну.

Привредно друштво “Телеоптик – жироскопи” у Земуну бави се производњом најсофистициранијих делова за ракете, система за управљање и вођење и оптичких и оптоелектронских нишанских справа.
 
Током обиласка, председнику Вучићу представљена је реализација опремања фабрике по инвестиционом програму Владе Републике Србије, чиме је том привредном друштву одобрено 6,86 милиона евра. Председнику су презентовани и достигнути степени развоја појединих система у области ракетне технике, нападно навигационих система за ваздухоплове, као и оптичких и оптоелектронских справа за наоружање.
 
Како је истакао Вучић, данас је овде 50-60 одсто нових машина које су купљене.

- У машини, у овој просторији, можете да видите како и колико сложених конфигурација можете у најкраћем временском периоду да урадите. Производи у овом предузећу су наших руку дело, произведени у фабрици "Телеоптик". Овде се производе мотори за навођење глава, за навођење ракета, а то је за нас нешто од кључног значаја. На неки начин, не могу да кажем срце система, али мозак система Одбрамбене индустрије Србије налази се овде и задовољан сам што сам видео вредне људе, инжењере, а за људе који нам представљају памет земље ускоро ће бити значајно повећање плата. Морамо да их сачувамо и задржимо да не оду у друге компаније, рекао је Вучић и нагласио да је данас ситуација овде много боља, јер је "Телеоптик" био угашена фабрика, а данас живи и то са великом надом.
 
- Ови људи имају велико срце и велику енергију и очекују да буде још боље. По програму који је усвојен пре годину треба да дамо нових пет милиона за "Телеоптик", и данас смо разговарали са директором око могућности да направимо и производњу оптике, да не морамо да је увозимо. Све више и Војска Србије наручује производе, 850 нишана плус 500 нишана које користимо за пројекат 1.500, али наручује се и из иностранства, из Турске, из Уједињених Арапских Емирата и осталих земаља. Фабрика опстаје, наше фабрике су биле на нивоу 1960., 1970. године, тек сад их обнављамо и покушавамо да се приближавамо модерном свету. У Одбрамбеној индустрији ради скоро 12.000 људи, у ономе што је директно државна својина, не причамо о приватницима, а са њима око 21.000.  Даћу вам само један податак - 2012. године укупан извоз нашег оружја, оруђа и муниције био је 154 милиона долара, прошле године 569 милиона долара, ове године очекујемо да буде више од 630 милиона долара. Дакле, четири пута је порастао извоз Одбрамбене индустрије Србије. На то сам поносан и желим да захвалим Министарству одбране и Влади, мислим да смо велику ствар урадили, а имамо још добрих фабрика где морамо да уложимо, рекао је председник Вучић.

Директор предузећа "Телеоптик-жироскопи" Милан Настић захвалио је председнику Вучићу што је дошао данас да види на који начин су утрошена средства која им је Влада доделила.

 - Захвалио бих и Министарству одбране које је на предлог Владе омогућило да добијемо значајна средства. Мало ко је веровао у "Телеоптик-жироскопи",  али ми смо веровали, трудили се и радили и за то су била потребна одрицања, жеља, знање, искуство. Захвалио бих тадашњем премијеру, садашњем председнику Србије, који је такође веровао у нас и сматрам да је ово предузеће обезбедило достојанствене услове за рад наших радника. Драго ми је и што се коначно стекла слика да предузеће "Телеоптик-жироскопи" мора да постоји у Србији, рекао је Настић и додао да предузеће ради и за домаће и за инострано тржиште.
 
- Просперитет "Телеоптика" с будућим улагањима је незаустављив. Примили смо у претходних пет месеци 50 нових радника, а планирамо још 100 људи да запослимо, рекао је Настић и изразио наду да ће предузеће у будућности што мање зависити од увоза и да ће имати све више самосталних производа.
 
Као резултат улагања у савремену опрему данас су приказане нове технологије површинске заштите производа применом нано честица, производње штампаних електронских плоча аутоматизованим наношењем компонената, реновирана и опремљена бела соба за завршна подешавања и монтажу оптичких и оптоелектронских система.
 
Привредно друштво се у домену војног програма бави развојем и производњом уређаја за вођење и лансирање, глава за самонавођење за ПВО ракете и ракете ваздух-земља, жиростабилисаних склопова, оптичких, оптоелектронских и нишанских справа, делова система за управљање, авионике за ваздухоплове и остало. Од привредних друштава Одбрамбене индустрије, “Телеоптик – жироскопи” има потенцијал да буде лидер у развоју и производњи уређаја високе технологије и компоненти и кључни фактор у производњи вођеног ракетног наоружања и система за управљање ватром за потребе Војске Србије и тржишта.
 
Привредно друштво је значајан кооперант осталим привредним друштвима Одбрамбене индустрије производњом нишанских справа за минобацаче, оптичких справа на борбеним возилима и оптоелектронских система и система за управљање ватром.