Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.07.2018.

Стручна расправа "Стање и перспективе војног образовања"



У Центру за симулације и учење на даљину Школе националне одбране данас је започела дводневна стручна расправа под називом "Стање и перспективе војног образовања", коју је отворио државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић.

Циљ стручног скупа, коме присуствују и ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Младен Вуруна, начелник Војне академије пуковник др Мирослав Талијан, као и представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, је анализа постојећег стања и дефинисање мера за унапређење и развој система војног образовања.
У уводној речи, државни секретар Живковић подсетио је да су у току процеси усвајања Стратегије националне безбедности и Стратегија одбране Републике Србије.

- Приступиће се и изради Дугорочног плана и Програма развоја система одбране Републике Србије, и у оквиру њега, средњорочних планова и програма, па се после одређеног времена и процеса кроз које смо прошли, указала потреба да сагледамо систем војног образовања, да видимо који су то позитивни показатељи у досадашњем раду, где су проблеми  и њихови узроци, и шта предлажемо као варијанте решења - рекао је државни секретар Живковић додајући да је систем војног образовања темељ функционисања система одбране. 

Ректор Универзитета одбране генерал Вуруна подвукао је да је циљ расправе да се дође до остваривих мера, као и да се укаже на садржај наставних програма и планова како би се унапредио квалитет наставе и обуке у војно-образовним установама. 

- Разлог за организовање стручне расправе је чињеница да имамо бројне студијске програме и модуле, а анализа треба да укаже на промену трендова како би се урадила евентуална корекција развојне политике - рекао је ректор Универзитета одбране који се, током излагања, укратко осврнуо и на стање војног образовања у деценији за нама.  

Према његовим речима, анализом кључних чинилаца, као што су нормативно-правна регулатива војног образовања, организацијско-формацијска структура војних школа, али и осталих, током дводневног скупа треба да се сагледа тренутно стање, као и правци даљег кретања.

Први дан стручне расправе посвећен је излагањима о кључним чиниоцима система војног образовања и дискусијама учесника, а другог дана скупа у фокусу ће бити теме посвећене студијским програмима и програмима каријерних усавршавања.